Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Svenskt Kött

Att frysa och tina kött – en lektion från köttskolan.se

När man fryser och tinar kött är det snabbhet som gäller för att behålla högsta möjliga kvalitet.

Infrysning och upptining av kött och andra råvaror ska gå snabbt. Temperaturen i råvaran sjunker snabbare om man förpackar den i mindre paket eller påsar som man sprider ut i frysen. Det är smart att göra platta paket av köttfärsen. 

Se också: Receptet som sprider nytt ljus på dina rester

En snabb infrysning och upptining ger mindre iskristaller i köttet och det innebär att mer av köttsaften stannar kvar och köttet blir saftigare efter tillagningen. Om det tar lång tid för köttet att bli djupfryst och det får tina långsamt blir iskristallerna större och det orsakar att mer vätska läcker från köttet när det tinar.

Tina kött

Bästa sättet att tina en plastpåse med kött från frysen är att lägga den i en skål med kallt vatten. Så fort köttet har tinat lägger man det i kylen om man inte ska använda det direkt. Vatten leder värme bättre än luft. Därför är det bättre att tina köttet i vattenbad än att lägga det på köksbänken. Där blir det rumsvarmt på ytan innan kärnan är tinad, det är dåligt eftersom bakterier förökar sig i det rumsvarma ytskiktet.

Det här är lektionen Att frysa och tina kött i Svenskt Kötts köttskola. Lär dig mer på Köttskolan.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen