Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS

Fettbrist – då kan de magra tiderna för mjölkbönder vara slut

Minskad mjölkproduktion i kombination med ändrade konsumtionsmönster har lett till fettbrist. Råvaruexperten Torbjörn Iwarson ser en möjlighet för landets mjölkproducenter.

 Råvaruexperten Torbjörn Iwarson förklarar varför jerseykor är det hetaste alternativet för mjölkbönder.
Råvaruexperten Torbjörn Iwarson förklarar varför jerseykor är det hetaste alternativet för mjölkbönder. FOTO: Mostphotos

Affärskedjorna vill ha svensk grädde i sina emv-produkter och konsumenterna vill ha mer fet mat överlag. Dessa förskjutningar i konsumtionsmönstren sker i en tid när svensk mjölkproduktion minskar i en takt av 10 000 ton mjölk i månaden.

Resultatet är fettbrist. Den blev påtaglig i höstas och den lär bestå lång tid framöver. Att producera mer mjölk skulle mildra bristen men lönsamheten i det är tvivelaktig: man får mer fett men också mer lågbetalt pulver. Bättre är att höja fetthalten i mjölken.

Torbjörn Iwarson, råvaruexpert i det egna företaget Svenska Commodities, ser fettbristen som ett exempel på hur viktigt det är för bonden med kunskap om marknaden och att agera på dess signaler.

Jerseykor hetast

– Det har hittills varit ett tryck på mjölkproducenten att producera mycket mjölk. Det gynnar holsteinrasen. Mejeriernas betalningssystem premierar bara i någon mån fet mjölk, säger han.

– Men ska man anpassa sin produktion till vad marknadssignalerna säger är ett sätt att ta in jerseykor i besättningen. Det tar år att ställa om men det är vad som sker nu, bönder överallt har fattat att jersey är grejen.

Torbjörn Iwarson sammanställer varje vecka en marknadsrapport som bland annat omfattar mjölk. Rapporten bygger på analyser av olika index samt globala väder- och produktionsprognoser.

MISSA INTE! Här kan du prenumerera på Torbjörn Iwarsons marknadsrapport.

– Bonden ser bara avräkningspriset, inte vad som ligger bakom det. Men det finns källor som tre månader innan avräkningspriset ändras visar vad som är på gång, säger Torbjörn Iwarson.

Även i Europa minskar mjölkproduktionen, bland annat till följd av EU:s krispaket med betalning till mjölkbönder som drar ned. Men Torbjörn Iwarson har redan sett vad som är på gång:

– EU går ned men det vänder nu, produktionen stiger för att priset går upp.

Unik marknadsrapport

  • Marknadsrapporten ges ut av jord- och skogsbrukets affärstidning ATL. Den skrivs av Torbjörn Iwarson, landets främsta fristående expert på marknader för råvaror, och levereras till prenumeranter varje söndag via mejl.
  • Rapporten innehåller kvalificerade analyser av marknaderna för bland annat mjölk, spannmål, oljeväxter, potatis och gödsel. Analyserna ger bonden bättre underlag för sina affärsbeslut.
  • Ett års prenumeration på Marknadsrapporten kostar 5 795 kronor.

Beställ marknadsrapporten här.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen