Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 16 mars 2016

Livet som företagare är bättre i norr

Det är bättre att vara företagare i norra delen av landet. Det skriver Magnus Bråth som efter en del vånda lämnade storstaden för Örnsköldsvik och fick framgången på köpet. Nu uppmanar han andra att göra samma resa.

FOTO: Tope Oduyemi

Jag hade något år tidigare sålt min sökbyrå, jag var delägare i byrån där jag jobbade och var helt klart välbetald. Ändå bodde jag på 38 kvadratmeter, i andra hand och med utsikt mot en brandgul vägg.
Det var något som inte stämde.

40 minuter till jobbet

Det tog mig 20 minuter att ta mig till jobbet på morgonen, 40 minuter till fots. På många sätt var det en lyx för “gångavstånd” till kontoret är inte så vanligt i Sveriges huvudstad. I en liten lägenhet på fina Kungsholmen var min känsla att jag nog var rätt framgångsrik.

Trots att det inte var något fel på lönen verkade jag aldrig kunna hitta ett riktigt trevligt boende. Om man som jag älskar att laga mat med vännerna och sambon fungerar det inte med ett enmanskök med plats för två små grytor på spisen. När ljuset till sist gick upp var det inte svårt att inse att det inte var mig det var fel på – det var Stockholm.

Att flytta ifrån de bra krogarna, det spännande storstadslivet och den stora valfriheten kan vara en svår sak. Efter mycket funderande, många listor med för- och nackdelar och en hel del vånda packade jag ändå ihop och flyttade till Örnsköldsvik.

Hittade lugnet

Visst är det så att det tog ett tag att vänja sig. Att vänja sig med de oerhört långsamma rulltrapporna där folk envisas med att stå på båda sidor. Att vänja sig med att man kan gå till en av tre restauranger om man vill gå ut och äta. Efter de första månaderna av panik, då jag saknade storstaden, infann sig till sist lugnet hos mig.

Jag startade min byrå som sysslar med sökmotoroptimering 2012 i Örnsköldsvik och jag skulle vilja berätta varför det är så smart.

Den första stora fördelen är hundra procent personlig. Livskvaliteten är i det närmaste ojämförbar, köket jag har idag matchar min tidigare lägenhet i storlek.

De 20 metrarna till stranden är något helt annat än de 40 minuterna jag hade till jobbet. Den nästintill totala frånvaron av trafik känns som ett underverk. Det här är dessutom bara några exempel, det går att rada upp hur många som helst.

Stora vinster

För företagaren finns det andra mycket stora vinster med att vara verksam på en mindre ort.

Stödet från lokala organisationer, företag och myndigheter är något som kom som en chock för mig. Varje framsteg vi gör täcks i lokaltidningen, vi nomineras till priser, stipendier och får presentera företaget nästan i varje sällskap. Ett stort lokalt stöd gör oss starkare även nationellt. Vi vet att vi har en trygg grund i Örnsköldsvik och kan därför jaga marknaden med mer muskler än våra konkurrenter.

En annan viktig detalj är att vår personal är lojalare. I en bransch där folk byter jobb varje år snarare än vartannat är det här viktigt.

Försvinner inte till konkurrenter

Vi kan hålla oss med skickliga, utbildade medarbetare utan att de tvunget försvinner till konkurrenterna så fort de lärt sig hantverket. Det skulle ofta kräva att de skulle flytta till Stockholm och det vill naturligtvis ingen.

Det är min bestämda åsikt att alla företagare som har chansen att flytta norrut ska ta en ordentlig funderare på det hellre än att avskriva idén direkt.

Norrland har oerhört mycket att erbjuda för den som vågar.

Magnus Bråth, äger och driver sökbyrån Brath

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen