Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 14 mars

"Servicen på landsbygden har aldrig varit bättre"

Det skrivs om nedläggningar på landsbygden. Men samtidigt har servicen för de som bor där inte varit bättre, skriver Erik Westholm, professor vid SLU.

Bild 1/2 FOTO: Privat/Mostphotos
Bild 2/2

Är det comeback för landsbygden? Vi ser både ett politiskt uppsving och TV-serier med utslitna 245:or och nedlagda butiker.

Medier som frågar om det finns grogrund för Trump-effekter också hos oss. Det förväntas nästan eftersom svensk landsbygd ses som döende på samma sätt som det amerikanska rostbältet.

Lämnat konkreta förslag

Den parlamentariska landsbygdskommittén har lämnat 75 konkreta förslag till en samlad landsbygdspolitik. Också här med målet att stävja ökande klyftor mellan land och stad.

Men det är lite retro-normativ slagsida i allt det här. Det är som om vi måste längta tillbaka, som om landsbygdens öde är beseglat och behöver lite vård i livets slutskede.

Fokus på försvinnande service

Det är mycket fokus på service som försvinner: Lanthandeln, arbetsförmedlingen, försäkringskassan. Ja, det är sant men ändå har nog landsbygdens folk aldrig haft så stor tillgång till varor och service som nu.

De allra flesta hushåll har ett större köpcentrum inom bilräckhåll och hushållen är så rörliga att det fungerar. Internet har gjort land och stad mer lika; visst är det tråkigt när försäkringskassa och arbetsförmedling inte längre finns på plats, men landsbygdens innevånare har på vissa sätt fått bättre service.

Bygg färdigt bredbanden!

Inte en bägare

Hur är det då med avfolkningen? Alla svenska län och de flesta kommunerna har haft befolkningsökning de senaste 5-10 åren. Så landsbygden är inte bara en bägare som töms när staden fylls.

Landsbygdens svårigheter och möjligheter bör ses i ljuset av globaliseringen. Vi ser flyktingar och arbetskraft komma till landsbygden, kanske tillfälliga flöden, kanske människor som flyttar vidare eller också en svag signal om en större förändring.

Räknar med befolkningsökning

Hursomhelst skapar detta nya utmaningar och kanske nya möjligheter för landsbygden. Statistiska centralbyrån räknar med snabb befolkningsökning i Sverige och landsbygden byter sakta sin befolkning.

I varje del av landet finns det matställen, kaféer, restauranger som drivs av några som kommit till vårt land.

Viktig natur

Klimatförändringen kommer att ödelägga livsbetingelserna på många håll i världen. Våra marker, våra hektar och vår natur kan bli viktigare i ett globalt perspektiv.

Vi får ett större ansvar för att vårda naturresurserna och för att hålla dem produktiva. Och hur kan landsbygden medverka till den klimatomställning som nästan bara börjat?

Problem med mediekoncentration

Frågor om makt, kunskap, demokrati blir viktiga på nya sätt. Det är ett bekymmer att medierna koncentreras till storstäderna där idén om landsbygden som ett tidlåst före detta landskap har sitt starka fäste.

Det ställer en allvarlig fråga: Var kommer samtalet om lokala angelägenheter att föras?

Framtiden är öppen

Så landsbygdens framtid är på många sätt mer öppen än städernas. Landsbygden blir viktig på nya sätt när historien rullar vidare.

Då behöver vi en diskussion som inte kör fast i schablonerna.

Erik Westholm, professor vid SLU

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen