Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 mars 2016

32 och piggare än någonsin – shettisen Molly vill inte gå i pension

Hon saknar en framtand i överkäken, men kan fortfarande bitas och galoppera snabbt som i unga dagar. 32-åriga shetlandsponnyn Molly The Snake har inga planer på att varva ner. Tvärtom så finns det alltid nya barn som behöver läras upp.

Bild 1/9 FOTO: Susanne Stamming
Bild 2/9
Bild 3/9
Bild 4/9
Bild 5/9
Bild 6/9
Bild 7/9
Bild 8/9
Bild 9/9

Hemma hos familjen Schelander, på gården i Lindome utanför Göteborg, har Molly The Snake spenderat 28 av sina 32 år. Under den tiden har hon lärt upp hela familjen, plus mängder av deras vänner och en del andra hästintresserade barn, hur man bäst behandlar en kaxig dam på fyra ben.

Trots en del grå hårstrån i pannan finns fortfarande bus i blicken.
– Uppblött luzernpellets med kraftfoder, det är vad hon äter numera. Hö kan hon inte tugga riktigt. Förutom det är hon frisk och har alltid varit, berättar Marie Schelander, som var den som hämtade hem Molly till gården.

Marie köpte Molly tillsammans med en kompis, som behövde sällskap till sin stora häst. Molly kostade 4 500 kronor och stod så stilla i hästtransporten på vägen hem att de var tvungna att stanna flera gånger för att gå ut och se att hon verkligen var med.

Det var lugnet före stormen. Molly skulle visa sig vara en riktig tuffing med full fart i benen, som gärna delade ut tjuvnyp.
– Men hon är alltid snäll, även när hon bits, för det är inte av elakhet, påpekar Marie, som så småningom blev ensam ägare av den charmiga hästen.

Vid den tiden var sonen Joakim nyfödd och Molly blev snabbt promenadkompis när Marie gick runt med barnvagnen på vägarna kring gården.
Äldsta dottern Elin, som var sex år då, var den som först fick börja rida. Men snart var även mellandottern Frida med och tränade för fullt.
– Vi hade fantastiskt roligt. Red i skogen, badade i havet och så brukade vi tomta med henne varje julafton. Vi har haft mycket för oss, säger Elin och minns tillbaka.

Här är Molly tillsammans med Elin, Embla 2 år, Frida, Joakim, Freja, 5 år och längst ner Marie.

Elin deltog i sin första start med Molly när hon var sju år, och Frida redan som femåring. Även lillebror Joakim ville absolut rida, och blev riktigt duktig.
– Jag kommer ihåg när du skulle vara med i Bohuscupen och det var stilbedömning. Du hade lackat stigbyglarna svarta, berättar Marie och ler mot Joakim.

När Molly får se Joakim i stallet sträcker hon på sig och ser nästan överväldigad ut. Det var länge sedan Joakim var på besök, men han är klart igenkänd och omtyckt av sin gamla träningskompis. De två var även ett team i körning och hade nog gärna startat i något travlopp om inte bristen på stamtavla hos Molly ställt till det.

Embla, 2 år, är redan van hästryggen.

Tillsammans med syskonen Schelander har Molly vunnit fina priser i både hopptävlingar och gymkhana.
– En gång vann vi bland större ponnyer. Jag kommer ihåg att jag spydde av nervositet innan, men tävla ville jag och vi vann ju, säger Elin.

Fast det har inte bara varit allvar. Molly har nog busat mer än normalponnyn.
– Hon har rymt fler gånger än jag kan räkna, ibland har hon fått med sig de andra hästarna. Hon har också sprungit ner ett och annat barn, bitit och varit allmänt jobbig. Men alla har älskat henne ändå, konstaterar Marie och kramar om sin älskade häst, samtidigt som hon håller undan från de vassa tänderna.

I dag lever Molly ett något lugnare liv och delar hage med den pensionerade travhästen Kjelle. Men äventyren tar inte slut för det. Konkurrensen om att få sitta på hennes rygg är fortfarande hård, nu bland Fridas döttrar Freja, 5 år, och Embla, 2 år.

Molly the snake, gammal ponny

Familjen Schelander är däremot inte de enda som lärt sig rida på Molly. Under mellantiden, när det inte fanns några barn i ridålder hemma på gården, var Molly utlånad till mängder av familjer.

Oftast gick det bra, förutom en gång. Molly kom tillbaka så mager att ryggraden stod rätt upp, halsen var hopsjunken och livslusten som bortblåst.
– Först trodde jag nästan att det var slut, jag grät när jag såg henne. Glimten i ögonen var borta. Det tog tid, men nu är hon sig själv igen. Piggare än någonsin, fortsätter Marie.

Molly verkar hålla med om det och galopperar snabbt med både Freja och lilla Embla på ryggen, som tjuter av glädje. Hoppa hinder och lyfta flaggor, som är en gren i gymkhana, är inget problem för de här tjejerna och Molly är den perfekta läromästaren.

Det går snabbare och snabbare och manen flyger i vinden. I Mollys ögon glimrar svunna tider fram. Tävlingsinstinkten finns kvar, fler barn behöver läras upp och det kliar fortfarande i tänderna efter ett litet, litet bett för gammal vänskaps skull.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen