Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 februari

De skottar snö för att hjälpa sälungarna

På den finska sjön Saimen skottas det snö som aldrig förr. Sjöns sällsynta sälar behöver hjälp med snödrivor för att bygga bo till sina ungar.

FOTO: Petter Tolvanen, Juha Taskinen

I den stora sjön Saimen i Finland lever ett speciellt bestånd av säl. Landhöjningen efter den senaste istiden stängde in vikaresälar, som sedan levt kvar i sjön i flera tusen år. Saimensälen är en underart till den vikaresäl som lever i Bottenhavet, Finska viken och Rigabukten.

Vid förra sekelskiftet fanns cirka 1 000 av dessa sälar. Men idag finns bara omkring 360 individer kvar. Det största hotet har varit fisknät, där sälarna fastnat och drunknat.

För litet snö och is

Idag är även klimatförändringar ett stort hot. Under februari och mars föder saimensälarna sina kutar på sjöisen och de behöver snö eller isvallar för att gräva grottor där de föder och diar sina ungar. Men allt mildare vintrar har gjort snö och is till en bristvara.

Men WWF har tillsammans med volontärer och finska myndigheter hjälpt sälarna genom att packa ihop snödrivor på isen. För två år sedan föddes 50 av 53 sälungar i drivor som människor hade skrapat ihop.

Denna vinter får sälarna åter hjälp av människan för att få ihop tillräckligt med snö och is för att kunna gräva sina grottor.

”Behöver plan för framtiden”

– Lösningen med att skapa snödrivor är enkel men kortsiktig. Vi behöver en hållbar plan för framtiden. I det ingår att agera mot klimatförändringen och komma fram till hur vi bäst bevarar platser där isberoende arter kan fortsätta leva, säger Liisa Rohweder, generalsekreterare för WWF i Finland, på WWF:s webbsida.

Även den ryska sjön Ladoga har ett ”instängt” bestånd av vikaresäl sedan istiden, på cirka 5 000 djur. I Bottenhavet, Finska viken och Rigabukten finns troligen minst 10 000 vikaresälar sammanlagt.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen