Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 november 2016

Gladare höns inne! Leksaker, pynt och recept på hönsgodis

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Hönsfötter gillar inte snö

Chicken in snow winter Cornwall

Vill dina höns inte gå ut? Vägrar de sätta fötterna på det där vita? Bädda utanför utgången med halm eller annat strö. Har du samlat löv sedan i höstas är det perfekt. Häll ut det i omgångar framför hönsluckan.

2. Du fryser, inte hönsen

ANIMALS IN THE SNOW, HERTFORDSHIRE, BRITAIN - 2006

Mössa och sockor är för folk, inte höns. Samma sak gäller centralvärme. Hönsen klarar oftast att värma både sig själva och hönshuset med sin egen kroppsvärme. Element, tröjor och annat värmande får bara ohyran att trivas bättre så att hönsen får större problem.

Om du har ett hönshus där gödsel och strö ligger kvar på golvet under vintern blir det en kompost som värmer alldeles lagom. Häll strö på ytan då och då så att hönsen har det torrt, kan krafsa och picka.

Skulle hönsen få frostbitna kammar kan det hjälpa att balka av en del av hönshuset. Kanske är de för få för att värma sitt stora hem.

3. Frostfritt att dricka

Domestic Chicken, freerange hen, drinking from water trough in snow, Whitewell, Clitheroe, Lancashire, England, winter

Vattnet kan hållas isfritt med en elektrisk värmeplatta som säljs i butiker som säljer hönsprylar. Andra smarta knep är att aldrig hälla upp varmt vatten, det fryser fortare än kallt och att lägga en pingpongboll i vattenskålen ute. Den rör sig när det blåser och får vattnet att f

rysa långsammare.

4. Låt hönsen somna lugnt

chanticleer;cock;rooster;spigot;tap;cock valve

Höns behöver ha ljus ungefär 8 timmar om dagen för att hinna få i sig mat. Om ditt hönshus är mörkare kan du tända en lampa men förläng den ljusa tiden på morgonen så att hönsen får ha skymningen i fred. Släcks lampan plötsligt på kvällen hittar de inte sovplatserna och det blir kackalorum i beckmörkret.

5. Klart pippin ska leka

honslek
Källa: tillysnest.com

Uttråkad höna pickar på allt, ibland också på kompisarna. En snöboll kan vara kul att smaka på, något gott i snöre också. Man kan hänga upp kålhuvuden, äpplen, en krans av grönkål. Se bara till att snöret inte kan bli uppätet och att inte hönsen kan fastna i det.

En annan kul idé är att borra en massa hål i en liten PET-flaska, hälla frön i och låta hönsen tramsa runt med den. Pickandet och rullandet får frön att ramla ut.

6. Odla gräs i vinter

vintergron
Källa: workdaychickenpictures.com

Havre eller vete kan groddas i tråg med jord eller blött papper. Man kan också grodda i burk. Ha alltid en laddning på gång. När det gröna kommer upp kan du antingen ställa in hela tråget eller riva bitar av gräsmattan och lägga i fodret. Hönsen blir överlyckliga.

7. Baka kaakaaa, kaakaa till hönsen!

Källa: the-chicken-chick.com
Källa: the-chicken-chick.com

Det är som kinderegg för höns. Godis, leksak och överraskning i ett. Baka en hönskaka och bjud på. Se bara till att den bara finns i hönshuset på dagen. Annars kan möss ta det goda. Här är ett recept du kan utgå ifrån.

Det här behöver du:

5 dl spannmål, till exempel havre eller korn. Lite majs i mixen funkar också.
2,5 dl havregryn
2,5dl mjöl
2 dl vetegroddar
2,5 dl torkade bär, till exempel russin eller nypon.
2 dl krossade snäckskal
4 ägg. Krossade med skal.
2 dl mörk sirap
2,5 dl osaltat fett, till exempel kokosfett eller rapsolja.

Så gör du:

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda äggkross, sirap och olja i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig, tillsätt sedan de våta.

Smörj en form och häll i smeten. Baka i ugnen cirka 30 minuter tills ytterkanten blir lite mörk och mitten känns fast.

8. Julpynta med gardiner

Källa: http://wholefedhomestead.com
Källa: wholefedhomestead.com

Gardiner i hönshuset. Nej, vi har inte fått inredningsförgiftning. Gardiner framför hönsens reden kan faktiskt göra nytta i kylan. Höns gillar att ha ett mörkt krypin att gömma sig i när de lägger ägg, dessutom håller gardinen kvar lite värme där inne så att de kan krypa in om det blir en alldeles särskilt kall natt. Att du blir glad av att pynta gör väl inte saken sämre.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen