Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 november 2016

Jordbruksverket höjer säkerheten: Håll alla fåglar inne!

30 danska änder har dött i fågelinfluensa. Nu måste alla svenska tamfåglar hållas inne – för säkerhets skull.

FOTO: Istock

Jordbruksverket tar det säkra före det osäkra. För några veckor sedan dog 30 änder i en hobbyflock i danska Skibstrup på norra Själland i fågelinfluensa och verket höjer skyddsnivån för att inte få in smittan i Sverige.

Skyddsnivå 2 för tamfåglar

Nu gäller alltså skyddsnivå 2 i hela landet. Det innebär att fjäderfä ska hållas inomhus så länge det inte innebär onödigt lidande för djuren. Det gäller såväl stora kommersiella fjäderfäanläggningarna som inhägnad vildfågel och små hobbyflockar.

Går det inte att ha djuren inomhus kan de hållas inhägnade ute så länge de får mat och vatten under tak samt att badvatten hägnas in så att inte vilda and– och vadarfåglar kan komma in och förorena vattnet.

Hönsmat
Mata inne så att inte vilda fåglar kan komma åt maten.

Fågelinfluensen som dykt upp i Danmark är av typen H5N8. Det finns inga rapporterade fall av den typen av fågelinfluensa hos människa men de som hanterar döda fåglar råds trots det använda handskar och god handhygien.

Flyttfåglar har spridit fågelinfluensa

Influensasmittan har följt med vilda flyttfåglar genom Europa. H2N8 dök upp även under säsongen 2014-2015. Den här gången ser viruset lite annorlunda ut.

Första fallet dök upp i Ungern. Smittan har sedan upptäckts i norra Tyskland, Österrike, Schweiz, Kroatien, Holland och Danmark.

Eftersom det är många starkt spridda fall tros smittan vara relativt spridd bland vilda sjöfåglar.

Statens Veterinäranstalt uppmanar de som hittar ansamlingar av döda sjöfåglar i naturen att rapportera till SVA på telefon 018-67 40 00.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen