Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 mars

Klia, klia, klia - så bekämpar du det mest ovälkomna vårtecknet!

Lagom till påsk brukar de dyka upp - som verkligt objudna snyltgäster. Men här är 3 tips för att bekämpa dem!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

När snön är borta och många ger sig ut trädgården för att kratta löv kan det bli en obehaglig överraskning. Stora röda bett som kliar infernaliskt och gärna sitter tre-fyra i rad.

Finns i ouppvärmda sommarstugor

Då är det med största sannolikhet den 2-3 millimeter stora och brunsvarta fågelloppan Ceratophyllus gallinae, som slagit till.

Till exempel genom att de har fått vittring på dig ute i trädgården, när du värmer upp sommarstugan efter vintern eller att de följt med katten (eller även hunden) hem.

Tål inte inomhusklimatet

Fagelloppa
Otrevlig besökare på våren – fågelloppan!

Tur i oturen är att de inte kan föröka sig utan sina verkliga värddjur, fåglarna. Dessutom tål de inte den varma inomhusluften utan torkar ut och dör inom 2-3 veckor.

Biter kring midjan och på benen

På dig tar de bara några bett sedan dör de. Men det kan vara nog så besvärligt för ofta kryper de upp genom byxbenen och biter på benen eller kring midjan. Men deras larver, som skyr ljuset, kan finnas kvar i skrymslen och vrå, så det är kanske säkrast att bekämpa dem ändå.

Kan vara kattloppor eller vägglöss

Och skulle du fortsätta få bett i flera veckor, kan det vara andra loppor. Till exempel kattloppor om du har katt, vilket behöver behandlas med antiloppmedel om säljs på apoteket. Är det vägglöss måste en saneringsfirma anlitas.

3 sätt att tackla fågellopporna

 1. Skaka bort dem

Om du blivit biten av fågelloppor – byt kläder (skaka av dem utomhus först) och duscha helst innan du går till sängs. Annars kan lopporna följa med i sängen. Skulle det hända skaka sängkläderna (utomhus) för att bli av med dem. Byt och tvätta sängläderna sen.

2. Dammsug och rengör

Även om fågelloppan inte klarar mer än 2-3 veckor inomhus är det skönt att bli av med dem tidigare. Dammsug ordentligt kring lister och kattens sovplats (och släng dammsugarpåsen). Sedan tvätta med såpa och kanske även en bortstötande doftolja, som lavendel-  eller rödcederträolja.

3. Behandla husdjuren

Under början av våren kan katter och hundar dra in nya fågelloppor flera gånger utifrån. Tvätta pälsen med lus- och loppschampo och behandla sedan med förebyggande antiloppmedel från apoteket, eller antilopphalsband.  otograf: Lennart Falk.

Källor: Medibas och Anticimex.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen