Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 juni 2017

Nationaldagen firas allra bäst i en nationalpark

Ny park varje år! Familjen Sturzenbecker från Örebro skapade traditionen att fira nationaldagen i en svensk nationalpark. Och allt fler släktingar hakar på.

 Hela gänget samlat som förra årert deltog vid nationaldagsfirandet i Fulufjällets nationalpark.
Hela gänget samlat som förra årert deltog vid nationaldagsfirandet i Fulufjällets nationalpark. FOTO: Lars Rauséus

Det började som en önskan om att fira nationaldagen på ett trevligt sätt. Eftersom Garphyttans nationalpark låg närmast blev det dit Monica Sturzenbecker från Örebro tog med sig familjen för en picknick den 6 juni 2009.

– Vi hade egentligen inga ambitioner utan det var ett spontant infall som blev väldigt festligt. Vi läste högt ur en bok av Astrid Lindgren, sjöng nationalsången och åt drömrulltårta med grädde. Det var verkligen kalas. Då slog det mig att det här borde vi göra varje år men i olika parker, säger Monica Sturzenbecker.

På den vägen är det. Året därpå åkte de till Tiveden.

– Vi frågade några fler i familjen om att bli med, så gruppen växte. Den gången tältade vi en natt, så det blev direkt en större grej av det och sedan har ambitionerna höjts år från år. Men annars har vi varje år följt samma upplägg. Vi går i parken, äter rulltårtsbakelser med grädde, läser något av en svensk författare och sjunger nationalsången.

Vad betyder det här för er?

– Man blir lycklig av att göra detta tillsammans. Det blir en högtidsdag som vi inte vill missa, det är nästan större än både jul och midsommar. Även när barnen blivit större är detta viktigt. Vår son Josef, som nu är 19 år, har inte missat en enda gång. Sedan är det så enkelt att resa och se saker i Sverige, och här är så otroligt vackert.

Givande för barnen

Monica Sturzenbecker har också sett hur givande det varit för inte minst barnen att komma bort från dator och mobiltäckning en stund, och låta en positiv naturupplevelse liksom skölja över dem. Att det betyder mycket för alla råder ingen tvekan om.

– Firandet av nationaldagen skänker så mycket glädje och eufori. Det är som julafton. Jag längtar efter det hela året. Samvaron med familjen, med barn, barnbarn och syskon är det jag värdesätter högst, säger Inger Rauséus, Monicas mamma som har huvudansvaret för den viktiga bakelsen med grädde och sylt på tub.

Mycket planering krävs

Förra året var de 16 personer mellan 12 år och drygt 80 år som gjorde gemensam sak. Det ställer en del krav på logistik och planering.

Redan vid jul bestämmer de vart nästa tur ska gå. Ansvar för mat delar de upp mellan sig. Boenden och transporter bokas. Vid några tillfällen har de åkt båt för att ta sig till besöksmålet. En vandring i parken ingår alltid, kortare eller längre beroende på vad man orkar.

Myggattacken minns man

Det finns många dråpliga minnen. Ett är alla mygg de mötte i Färnebofjärden när de anlände sent på kvällen till sitt boende mitt ute i skogen. Ett annat är den kalla båtturen till Gotska Sandön och fyra kilometers promenad för både gammal och ung innan de var framme vid sitt logi.

Men vackra vyer, skiftande natur och glädjen av att vara tillsammans är det som gör att de fortsätter, år efter år.

En sak har Monica Sturzenbecker funderat över. Får man vara stolt över sitt land och uttrycka det genom en sådan här handling utan att bli stämplad som extrem nationalist?

– Det känns nästan lite skämmigt att stå och sjunga nationalsången med den svenska flaggan, och visst tittar folk på oss. Men det handlar inte om någon politisk manifestation. För oss är det enbart ett tillfälle att fira att Sverige är fantastiskt på så många sätt och vis, säger Monica Sturzenbecker.

Snart dags för jubileum

Hittills har de enbart mött positiva kommentarer. Någon gång har de till och med fått sånghjälp av några vandrande sångare.

Snart är det jubileumsår. Kanske kan det då bli en tur norr ut med besök i de tre parkerna Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet som alla ligger intill varandra nordväst om Jokkmokk. Tankar är redan igång om hur alla i den äldre generationen då kan bli med.

Men först ska 2017 års nationaldag firas. Planen är en tur till Tyresta nationalpark knappt tre mil söder om Stockholms centrum. Tårta, flagga och sång blir det förstås även i år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen