Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 8 februari

Nu är det bevisat: Hästar kan "prata" med människor

När hästar ställs inför problem de inte kan lösa själva ber de människor om hjälp. Det visar forskare som studerar hästars kommunikation med oss människor.

FOTO: Istock

Nu är det bevisat, det som hästfolk i alla tider har vetat: Hästar kan prata med människor. Eller snarare – de kan kommunicera medvetet med oss. För när hästar ställs inför olösliga problem ber de människan om hjälp.

Det visar en ny japansk studie där forskare har tittat på hästars beteende just när de försöker lösa omöjliga problem, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Bad om hjälp

I studien kunde forskarna se hur hästen sökte hjälp av sin skötare för komma åt en morot som var placerad utom räckhåll för hästen. Den gjorde det genom att titta på, knuffa och dra i skötaren och på så sätt få hen uppmärksam på den lockande godbiten som hästen inte själv kom åt.

Hästen vet hur mycket vi vet

Ännu en spännande sak som studien visar är att hästar har en förmåga att förstå vad vi människor vet och inte vet i en speciell situation. Och utifrån detta anpassa sin kommunikation.

Detta visade sig tydligt i ett av morotstesterna där hästen – men inte människan – visste var moroten fanns. I det läget reagerade hästen extra och ansträngde rejält sig för att få människan att förstå att det fanns mat i närheten som den inte kunde nå. Kommunikationen blev betydligt mer långvarig och intensiv än vid test där både hästen och människan visste var moroten fanns.

6 000 år tillsammans

– Resultatet visar att hästen har en mental förmåga att anpassa sitt beteende efter situationen, säger Linda Keeling, professor i djurskydd på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

En smart förmåga som har utvecklats under de 6 000 år som hästen och människan har levt och arbetat tillsammans.

Win win-situation

– Att vara uppmärksam är ett beteende som har belönats med mat av människan och under årens lopp har hästens sociala förmågan utvecklats, säger Linda Keeling.

Hon kallar det för en win win-situation.

– Hästen har vunnit på att ha en nära relation till människan. Och människan har fått en häst som är social, uppmärksam och har förmåga att kommunicera.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen