Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 30 december 2016

Nu är det bevisat – naturen gör dig till en godare människa

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Skogspromenader sänker halten av våra stresshormoner. Träd utanför sjukhusfönster får patienter att tillfriskna snabbare. Naturen får oss att må bättre, det vet vi redan.

Men nu är det bevisat att naturupplevelser också gör oss till godare människor, som fuskar mindre och har mer medkänsla med andra.

I ett experiment vid University of California fick försökspersoner antingen se filmer med storslagen natur eller roliga klipp från komedier. Sedan fick deltagarna spela ett spel som handlade om pengar, och det visade sig att de som fått se naturfilmer spelade ärligare och mer osjälviskt.

Även andra experiment visade att den känsla av vördnad människor kan få av mäktiga naturupplevelser, som gnistrande stjärnhimlar och havsutsikt mot horisonten, gör att vi handlar mer medmänskligt och etiskt riktigt. Det kan gälla en så enkel sak som att lämna tillbaka växel vi inte ska ha i affären.

Forskarnas slutsats är att de människor som inser att de inte själva är världens medelpunkt, utan en liten del i ett stort sammanhang, tar mer hänsyn till andra och är mer villiga att hjälpa andra.

Kolla in denna film och förändra dig själv:


Läs även:

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen