Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 januari 2017

Ny forskning: Alger tar bort kors utsläpp av metan

En liten del alger i födan kan göra att det mesta av metanutsläppet från kor och får kan försvinna. Det har australiensiska forskare upptäckt.

FOTO: IBL

Australiensiska forskare ersatte två procent av födan till får med alger. Resultatet blev att mellan 50 och 70 procent av djurens metanutsläpp försvann, skriver amerikanska ABC News.

Detta kan betyda mycket för jordbruksindustrin. Enligt ABC News står djurhållning för 13 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, och 44 procent av de mänskligt orsakade metanutsläppen.

Kan minska utsläppen dramatiskt

Ett problem är dock att det krävs finansiering och användbara odlingsmetoder i stor skala för att få fram stora mängder alger. Men om metoden etableras kan den göra jordbrukssektorn till den första stora sektorn att dramatiskt minska sina utsläpp, skriver ABC News.

Metan har 36 gånger större uppvärmningspotential än koldioxid. Gasen överlever relativt kort tid i atmosfären, men är ändå en av de mest skadliga växthusgaserna.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen