Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 28 april 2017

Ny vägdragning hotar hasselmusen – nu får den en egen kärleksbro

Hasselmöss gillar att klättra. Men att klättra över vägar är inte lätt. Därför får de en bro av växter när en ny väg byggs i Skåne.

FOTO: Kenneth Johansson

Den bedårande lilla hasselmusen är en hotad art i Skåne. Det enda någotsånär starka beståndet finns i de östra kusttrakterna mellan Kivik och Simrishamn.

Just i detta hasselmuseldorado dyker nu ett nytt hot upp. En ny vägstump ska dras förbi gården Svabesholm ned till Stenshuvuds nationalpark och därmed rakt igenom mycket viktiga hasselmusmarker.

Hamnar på var sin sida

Enligt Sveriges Radio Malmöhus hamnar många av hanarnas och honornas bon på var sin sida om den nya vägen, och det bådar inte gott när det är dags för friarstråt.

Därför bygger Trafikverket en hasselmuspassage, så att markerna med buskar och träd där de små liven trivs ska knytas samman.

Kläs med klätterväxter

Passagen blir ett slags bro som kläs in i nät och stålvajrar och därefter med klätterväxter som björnbär och rosor. Just björnbärsris är en stor favorit hos hasselmöss och meningen är att bron ska bli helt grön av växter.

Portalen blir 9,5 meter bred och får en fri höjd på 5,2 meter så att turistbussar på väg till nationalparken kan passera.

En sådan här anordning för just hasselmöss har aldrig byggts i Sverige, men Trafikverket har hämtat inspiration från likadana broar i Danmark.

Vägen och bron ska vara klara i höst.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen