Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 juli

Quinoa och rödklöver ska ge fler bin

Att bin är bra för mycket, det vet vi sedan länge. Ett projekt som ser till att kanterna kring de svenska fälten blommar extra mycket ska göra så att bina får mer livskraft.

 Sådda blommor längs de svenska fälten ska ge fler bin och andra insekter.
Sådda blommor längs de svenska fälten ska ge fler bin och andra insekter. FOTO: Joel Linderoth & Istock.

Projektet kallas Blommor för bin och det går ut på att lantbrukare sår en kant av blommor runt sina fält, en kant som ska locka bin och andra insikter till blommorna.

Största intresset för projektet har än så länge varit i Skåne, berättar projektledaren Tobias Nilsson till Sveriges Radio P4 Malmöhus som rapporterar om projektet.

– Det är ganska mycket stora odlingsenheter och liten variation i landskapet, i första hand, det finns inte mycket av ängs- och hagmarker och impediment som är blomrika och då kan det här vara nödvändiga insatser för pollinerande insekter, säger Tobias Nilsson till radiokanalen.

Pågår till 2020

Projektet är inne på sitt andra år och tanken är att det ska pågå till 2020 och ge goda förutsättningar för blommor som gynnar bland andra bina. Förra året var det 24 lantbrukare som sådde blommor inom Blommor för bin och i år har ytterligare 31 lantbrukare hoppat på blomtåget.

Fröna som såtts varierar men det finns bland andra honungsört, röd- och vitklöver, bovete och quinoa bland sorterna som ska locka bin till blommorna.

Läs också: De ser till att bina får den bästa maten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen