Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 december 2016

SM i fågelmatare avgjord – här är bästa bidragen

Att mata fåglar är ett oerhört stort folknöje. Lands tävling SM i fågelmatare blev en succé med nästan 100 bidrag. En fågelkiosk i Roslagen tog hem segern.

Bild 1/8
Bild 2/8
Bild 3/8
Bild 4/8
Bild 5/8
Bild 6/8
Bild 7/8
Bild 8/8

ettan

1:a pris!

I Martin Jungermans matare på norra Väddö i Roslagen kan fåglarna äta lugnt och tryggt. Han kallar den ”kiosken” och dit kommer bland annat mesar, grönfink, större hackspett, domherre, trädkrypare och gråsiska. Han vinner 75 kilo fågelfrön från Slåttergubben (www.slattergubben.se), som levererar ekologisk fågelmat.

tvaan

2:a pris!

Anna Romgård i Skurup i Skåne har byggt denna generösa matare med två fack inuti samt pinne att hänga extra godsaker i. Hennes pris är 30 kilo fågelfrön från Slåttergubben.

trean

3:e pris!

Bertil Andersson i Valla utanför Katrineholm tog till vara ett gammal rör i plexiglas till denna jättelika automat, med långa intervall för påfyllning. Han vinner 7,5 kilo frön från Slåttergubben.

5 fina hedersomnämnanden:

bjornnorberg-kopia

ELEGANT KOPIA.

Björn Norberg i Skellefteå har byggt en skalenlig kopia av en västerbottnisk rundloge. Sluttande golv gör att fröna glider ut åt alla åtta sidorna. Hemsmidda gångjärn i dörr och gluggar! Rymmer 15 kilo frön.

rolfekblom

SOM ETT BREV PÅ POSTEN.

Rolf Ekbloms gamla brevlåda, med hål i nederkant, ihop med en gammal bricka blev en perfekt matare. Maten kommer som ett brev på posten.

korostenski

KLASSIKER.

Milan Korostenski i Lövstabruk har konstruerat denna fågelstuga av klassiskt utseende. Två stenknäckar och en domherrehona tar för sig av solrosfröna. Sittkanten är så smal att det inte kommer spillning bland fröna.

monikaafekenstam

GÅR INTE ATT PANTA.

Monica av Ekenstam har gjort flera engångsmatare av tomma ölburkar fyllda av fårtalg ihopsmält med fågelfrön. Utskurna matluckor, sittpinnar och plast (?) till tak. Kan lagras i frysen.

bengtlarsson

ÅTERBRUK.

Skyddsgaller från ett gammalt ventilationsaggregat med slangklämmor som gångjärn nedtill. Bengt Larsson i Rengsjö lossar skruvarna upptill och lägger i ister, brödkanter och annat till mesar och större hackspett.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen