Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
djur&natur 18 mars

Därför är spindeln bäst – äter tonvis med skadeinsekter

Är du rädd för spindlar? Då kanske du blir ännu mer rädd när du får veta att spindlarna äter upp mot 800 ton insekter per år. Men var inte rädd – spindelaptiten är av godo!

Spindlar är riktiga nyttodjur som håller ohyra borta.

Det kanske låter konstigt men faktum är att spindlar äter så mycket insekter och andra smådjur att de varje år petar i sig mellan 400 och 800 miljoner ton. Det är minst lika mycket som vi människor äter av kött och fisk, vi äter nämligen omkring 400 miljoner ton kött och fisk varje år.

Att spindlar äter insekter är väl känt, många har hållt sig med spindlar i badrum och källare för att se till att de håller silverfiskarna borta – silverfiskar som alltså utgör en del av spindelfödan på 800 miljoner ton.

Vill få oss att gilla spindlarna

Bakom de häpnadsväckande siffrorna ligger ett forskningsteam i Lund och forskarna hoppas att deras studie ska få oss att se på spindlar på ett betydligt mer positivt sätt.

– Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Klaus Birkhofer som ligger bakom studien i ett pressmeddelande.

Ätandet stoppar skadedjuren

Spindlarnas enorma aptit ser till att skadeinsekters framfart hålls nere. De enorma mängder insekter som spindlarna äter skulle annars orsaka stora skador på jordbruksgrödor och skog. Men inte nog med det.

– I exempelvis malariaområden hjälper spindlar till genom att fånga moskiter som kan smitta människor, säger han.

Över 90 procent av spindlarnas föda är olika former av  insekter och hoppstjärtar. Stora spindlar kan också äta bland annat grodor, ödlor, fåglar och fladdermöss – men då befinner vi oss långt ifrån svenska förhållanden.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen