Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
djur&natur 30 november 2016

Ny skräckväxt hotar i Sverige – allergiker varnas!

En köldtålig variant av Nordamerikas värsta växt för pollenallergiker är på väg hit. Ett allt mildare klimat ökar risken.

Flera oönskade och smått aggressiva växter är på väg att få fotfäste i Sverige. Tidigare har vi rapporterat om de oönskade växterna parkslide och vattencrassula, trädgårdsväxter som kan sprida sig ohämmat och förgöra andra växter.

Nu varnar Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för en annan skräckväxt, malörtsambrosian. Dess pollen har visat sig vara extremt allergiframkallande och är i Nordamerika den främsta källan för människors pollenallergi.

Kommer från Nordamerika

Växten kommer ursprungligen från just Nordamerika och spreds till Europa med importerat solrosutsäde. Från sydösteuropeiska solrosodlingar har den sedan spridits med fågelfrö ända upp i Sverige, och här har den setts växa ända uppe i mellersta Norrland.

Hittills har dock vårt nordliga klimat satt stopp för blomning, och därmed spridning av pollen. Växten blommar sent och är frostkänslig.

Men SLU:s forskare har nu upptäckt att vilda bestånd i norra Tyskland har blivit väl anpassade för tidig blomning även i ett så svalt land som Sverige. Ett allt mildare klimat spär dessutom på risken för att den ska etablera blommande och självspridande bestånd i Sverige.

Kan hindras med relativt billiga åtgärder

SLU-forskaren Lars Andersson efterlyser ett övervakningssystem för att snabbt kunna upptäcka och bekämpa svenska bestånd av malörtsambrosia.

– Möjligheterna bör vara goda att med tidiga och relativt billiga åtgärder hindra att livskvaliteten försämras för tusentals människor med allergiproblem, säger Lars Andersson.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen