Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
djur&natur 11 april

Ny supermetod kan få bukt med fästingplågan – en gång för alla!

En låda stor som en skokartong kan få bukt med fästingplågan. Det tror amerikanska forskare som har testat en ny oerhört effektiv metod.

En ny metod kan göra livet surt för fästingar i framtiden. Det tror forskare i USA som ligger bakom en ny bekämpningsmetod. Den går ut på att hindra fästingar från att fästa på värddjur som till exempel möss och andra gnagare, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Lockar till sig gnagare

Forskarna har tagit fram en låda stor som en skokartong som lockar till sig fästingens värddjur med hjälp av ett bete. I lådans öppning sitter bekämpningsmedel som fastnar i gnagarens päls när den kryper in för att hämta betet. När fästingen sedan försöker bita sig fast dör den av medlet.

Minskat med 85 procent

Där lådfällorna i det amerikanska försöket har placerats ut i skogskanten nära villaträdgårdar har antalet fästingar på gnagarna minskat med inte mindre än 85 procent på två år. Ett resultat som anses mycket framgångsrikt.

Förbjudet rigga egna fällor

Obs! Det är inte tillåtet att själv rigga fällor för djur. Vi får alltså ge oss till tåls tills de eventuellt kommer att användas av svenska myndigheter eller under andra ordnade former framöver.

Läs mera om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen