Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
djur&natur 19 maj

Snart lanseras fästingkarta till mobilen

Snart kan du vandra något säkrare i de svenska skogarna och undvika fästingar med både borrelia och TBE. För vid Danmarks tekniska universitet utvecklar man just nu fästingkartor.

Idag finns fästingar i de flesta delar av Sverige och även om risken att smittas med borrelia och TBE är liten kan det vara bra att undvika risken.

Danmarks tekniska universitet arbetar just nu med ett projekt där de utvecklar fästingkartor över stora delar av Sverige och Norden. Kartorna ska var tillgängliga direkt i mobilen och gör att man kan undvika de skogar och områden där risken för fästingar som bär på TBE- och borreliasmitta är hög.

– När man ska planera sin svamptur eller fågelskådning kan man ju välja ett område där risken för TBE och borrelia är lägre, om samma svampar finns där, säger projektledaren Rene Bödker vid Veterinära institutet vid Danmarks tekniska universitet till Sveriges radio.

40 000 insamlade fästingar

Kartorna som ska vara klara senare i år har tagits fram genom att undersöka 40 000 insamlade fästingar från 130 platser med olika skog- och marktyper runt om i Skandinavien. Fästingarna undersöks och resultaten från smitttesterna ska sedan samköras med satellitbilder över Skandinavien.

Flera användningsområden

Kartorna ska kunna visa på en kvadratkilometers upplösning var risken för smittbärande fästingar är högre. Rene Bödker som leder fästingprojektet hoppas att kartorna ska få flera användningsområden, som exempelvis vid beslut om var dagis eller campingar ska byggas.

Projektet med att kartlägga fästingarna ingår i ett EU-finansierade forskningsprojektet Scandtick Innovation där även flera andra skandinaviska universitet och myndigheter ingår.

Läs mera om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen