Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 7 december

Stöp en vacker krans av ljus

Fem ljus i ring över en snirklig, vit krans. Hemligheten bakom skönheten är ett fynd från hönshuset.

 En krans av ljus. Lättare att stöpa än man kan tro. Foto: Kristina Bäckström
En krans av ljus. Lättare att stöpa än man kan tro. Foto: Kristina Bäckström

Stöpa ljus är både kul och lätt. Hemligheten är att hålla rätt temperatur. Här får du veta hur man gör och får dessutom beskrivning på en riktigt lyxig ljuskrans, stöpt kring en ring av finmaskigt hönsnät.

 Gamla ljus eller köpt stearinmassa går lika bra. Foto: Kristina Bäckström
Gamla ljus eller köpt stearinmassa går lika bra. Foto: Kristina Bäckström

Material:

Stearin, antingen ljusmassa eller ljusstumpar.

Ljusveke.

En bit kartong.

En remsa finmaskigt hönsnät.

En liten konservburk att smälta stearinet i.

Ett högt och smalt stöpkärl. (Fråga gärna på den lokala pizzerian om de har tomma konservburkar för pepperoni eller matolja du kan få.)

Tejp.

Termometer.

Kokplatta.

Läs också: Gör ditt eget arrangemang av adventsljusen

 Mät in ordentligt så att allt hänger rätt och ryms i stöpkärlet. Foto: Kristina Bäckström
Mät in ordentligt så att allt hänger rätt och ryms i stöpkärlet. Foto: Kristina Bäckström

Så stöper du ljuset:

1. Forma remsan av hönsnät till en ring och klipp ut en cirkel ur kartongen, lite större än hönsnätsringen.

2. Knyt fast längder av ljusveke i nätringen. Markera sedan på kartongen och klipp jack in från ytterkanten så att vekarna kan dras in i jacken.

3. Justera så att vekarna blir raka och säkra garnändarna med lite tejp ovanpå kartongen. Kontrollera att korgen och vekarna får plats i stöpkärlet. Glöm inte att korgen blir knubbigare när den doppats i stearin några gånger.

4. Smält stearinet i vattenbad på spisen och fyll stöpkärlet med kokande vatten nästan ända upp. Lämna 4-5 centimeter. Häll sedan det smälta stearinet på vattenytan. Det behövs ett lager på minst 3 centimeter.

5. Håll koll på temperaturen. Strax under 70 grader brukar vara idealet. Om du bara stöper lite hinner du innan temperaturen går ner för mycket. Annars är det smart att ha stöpkärlet stående på en kokplatta så att det går att värma på vattnet vid behov.

 Håll koll på temperaturen. Är vattnet för varmt smälter stearinet bort från metallen. Foto: Kristina Bäckström
Håll koll på temperaturen. Är vattnet för varmt smälter stearinet bort från metallen. Foto: Kristina Bäckström

6. Doppa ner korg och veke hastigt i kärlet. Dra lite i vekarna medan de stelnar så att ljusen blir raka. Fortsätt sedan att doppa ner i ljusmassan. Låt ljuskransen svalna mellan doppen, annars kan stearin som fastnat smälta bort nästa gång du doppar.

7. Justera under tiden. Ljusen går att räta på lite medan de är smala och när det bildas droppar inne i nätmaskorna kan de petas bort så att inte hela maskorna fylls med ljusmassa. Det kan också behövas några extra dopp bara av korgen för att göra den lika tjock som ljusen.

8. Låt ljuset svalna. Skär till sist bort de långa stearindropparna längst ner på korgen så att hela ljuskransen kan stå plant.Läs också: Det handgjorda är bäst! 14 julklappar du lätt fixar själv

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen