Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
företagande 19 januari 2016

De belönades med 100 000 för sitt företagande – det kan hända dig med

Driver du ett framgångsrikt företag inom de gröna näringarna? Grattis, då har du chansen att vinna 100 000 kronor och bli Årets Spjutspets! Men skynda dig, anmälningstiden går snart ut.

FOTO: Ann Lindén

Den som har tillväxt och lönsamhet i sitt företag inom de gröna näringarna kan nominera sig till tävlingen Årets Spjutspets. Förra året kammade Naturskog AB hem priset och 100 000 kronor. I år kan det vara din tur.

Fjolårets vinnare Peter Saarikoski och Eva Pettersson med företaget Naturskog, har hittat sin egen nisch. Allt fler naturreservat behöver skötsel, insåg Peter för 14 år sedan och startade företaget som har sin bas på en gård som arrenderas i Rosersberg norr om Stockholm, skriver Lantbruk.com.

Nu omsätter företaget över 20 miljoner och har 10–15 anställda. Viktiga för verksamheten är gårdens 100 köttdjur som betar reservat och naturvårdsområden runt om kring Stockholm.

– Vi ser priset som en belöning för allt slit och alla sömnlösa nätter som ligger bakom företagets utveckling, sa Eva Pettersson när hon och Peter Saarikos­ki tog emot priset på LRF-stämman 2015.

Årets spjutspets kan lika väl vara ett traditionellt råvaruproducerande företag som ett företag inom näringar som landsbygdsturism, entreprenad eller råvaruförädling. Kravet är att gården är bas i verksamheten. För att kvalificera sig ska företaget kunna visa upp stabil tillväxt och lönsamhet.

Tävlingen arrangeras för tolfte gången och sker i samarbete mellan Land Lantbruk, LRF, LRF Konsult och Swedbank/fristående sparbanker. Den är öppen för företag med bas i jord, skog, vatten och landsbygdens miljö.

Fram till onsdagen den 24 januari kan du föreslå kandidater till Årets Spjutspets. Vinnaren presenteras på LRFs riksförbundsstämma i maj.

Fakta: Årets Spjutspets-företag ska…

… ha sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö.
… ha en hållbar affärsplan med goda framtidsutsikter och vara ekonomiskt, miljömässigt och socialt uthålligt.
… ha en omsättning på minst 2 miljoner kronor per verksamhetsår.
… växa. Omsättningen ska ha ökat under den senaste fyraårsperioden.
… vara lönsamt. Företaget ska ha gett vinst de senaste fyra åren.
…vara en attraktiv arbetsplats och ha en god djurhållning.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen