Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 17 juli

Barnläkaren larmar: Sök hjälp om ditt barn kissar i sängen!

I varje skolklass finns flera barn som lider av sängvätning – även upp i tonåren. Men många av dem lider helt i onödan. För det finns effektiv hjälp att få.

 Kissa i sängen är ett vanligt problem som ställer till med stort lidande. Men det finns bra hjälp att få.
Kissa i sängen är ett vanligt problem som ställer till med stort lidande. Men det finns bra hjälp att få. FOTO: Istock

5-10 procent av alla lågstadiebarn har problem med sängvätning. Flera av dessa har kvar problemen upp i tonåren och enures, som tillståndet kallas, räknas i dag som det näst vanligaste folkhälsoproblemet hos barn i Sverige.

Men okunskapen om sängvätning är stor. Det visar en undersökning från hälsoportalen Netdoktor som har pratat med 1 100 föräldrar till barn som kissar i sängen. Trots att fyra av tio barn i undersökningen kissade i sängen en eller flera gånger varje natt, de övriga fler gånger i veckan, uppgav föräldrarna att det inte hade uppsökt vård.

– Det är vanligt att föräldrar tror att nattkissandet går över av sig självt och föräldrar som söker hjälp av vården möts ibland också av det svaret. Men så är det inte för alla. Faktum är att en obehandlad enures kan leda till psykologiska problem för barnet, säger barnläkare vid njur- och urinvägsenheten Tryggve Nevéus.

Flera gånger per natt

Enligt Tryggve Nevéus finns dock bra hjälp och behandling att få och som många gånger hjälper barnet att helt bli av med sin sängvätning.

För somliga barn kan ett så kallat enureslarm vara till stor hjälp och för barn över sex år finns läkemedel som minskar urinmängden under natten. Men viktigast av allt är kanske de tips och råd kring dryck- och kissvanor som föräldrar och barn får om de söker professionell hjälp.

Skuldbelägg aldrig barnen

Förr trodde man att enures orsakades av psykologiska faktorer. Något som enligt Tryggve Nevéus inte stämmer. Däremot kan tillståndet vara ärftligt och orsaken till kissproblemen har att göra med nattlig urinproduktion, nattlig blåsfunktion och förmågan att vakna upp ur sömnen.

– Det kanske viktigaste är att föräldrar inte skuldbelägger barnet, eftersom det i stället riskerar att förvärra problemet. Det kan vara påfrestande för föräldrar med ständiga nattkissningar, men med stöd från vården och behandling brukar nattkissandet ganska snabbt försvinna, säger Trygge Nevéus.

Läs också: Kissnödig hela tiden? Gör en kisslista!

7 saker du behöver veta om sängvätning

1. Enures, eller sängvätning, föreligger när barnet regelbundet kissar i sängen på natten från fem års ålder.

2. Tillståndet drabbar 5-10 procent av alla lågstadiebarn, och 2-3 procent av barn upp i tonåren. Enures är vanligare bland pojkar. Ärftliga samband finns.

3. Barn med enures är ofta svåra att väcka på natten, har ofta njurar som bildar för mycket urin på natten, och/eller har en urinblåsa som har för lätt att dra ihop sig.

4. Det är mycket viktigt att inte skuldbelägga barnet. Föräldrar måste aktivt förklara för barnet att sängvätningen inte är hans eller hennes fel.

5.Enures kan behandlas med enureslarm, en detektor som utlöser en ljudsignal så fort barnet kissar på sig.

6. Enures kan även behandlas med desmopressin, ett läkemedel som är snarlikt ett kroppseget hormon som naturligt minskar urinmängderna på natten.

7.Aktiv behandling med enureslarm eller läkemedel kan vara aktuellt från sex års ålder.

Källa: Netdoktor

Läs också:Ta makten över blåsan: 7 knep för bättre kissvanor

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen