Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 7 februari

Bli av med din svartsjuka: Här är expertens bästa råd

Svartsjuka är ett elände som kan förstöra den finaste av relationer. Men oftast går den att bota. Här ger terapeuten Mikael Sandberg råd till dig som är svartsjuk – eller har en partner som är det.

FOTO: Istock

De flesta människor känner någon gång svartsjuka. Men obefogad svartsjuka som ständigt blossar upp är ett problem och ett hot mot kärleken.

– Svartsjuka består av en samling jobbiga känslor kopplade till vår relation. Den är som en fobi, alltså en överdriven rädsla att bli till exempel lämnad, övergiven eller lurad, säger Mikael Sandberg, terapeut.

Bakom svartsjukan finns en historia

Svartsjukereaktioner och -känslor är inget vi föds med, men de lärs ofta in tidigt i livet. Både stora och till synes mindre saker kan sätta djupa spår. Som att till exempel växa upp med en missbrukande och oförutsägbar förälder, eller att ens bästa kompis flyttade till en annan ort när man var fem.

– Bakom svartsjukan finns en historia och varje känsla har en referenshändelse där man lärde sig känna just den känslan.

Inre osäkerhet

Obefogad svartsjuka handlar alltså inte om ens relation eller ens partner. Den är i stället ett uttryck för en egen, inre osäkerhet eller rädsla. Därmed har man också själv ansvaret för att ta itu med den.

– Det allra viktigaste är att inse att svartsjukan bara har med mig själv att göra. Min partner ska aldrig behöva ta ansvar för eller anpassa sig efter mina rädslor.

Sök hjälp om du går över andras gränser

En del svartsjuka personer förstår att problemet är deras eget och lyckas lägga band på sig. Men det är oerhört jobbigt och fungerar i längden lika dåligt som att skylla på och försöka kontrollera sin partner.

Klarar man inte att göra sig av med svartsjukan på egen hand, trots att man inser problemet, då bör man söka professionell hjälp.

– Ja, om man gör saker man egentligen inte tycker är okej och går över andras gränser. Annars kommer relationen att stanna i sin utveckling eller ta slut. Utan tillit får man aldrig uppleva verklig, andlig kärlek.

Hantera en svartsjuk partner

Enligt Mikael Sandberg kan svartsjuka från den ena i ett förhållande förr eller senare ”tvinga” den andra att ljuga. Och då är den onda spiralen i full gång.

– Ett vanligt scenario ser ut så här: Den ena är svartsjuk och ifrågasätter och förhör den andra. Till slut orkar den drabbade inte mer och börjar ljuga för att slippa ständiga korsförhör. Men så småningom kommer den svartsjuka att avslöja en lögn, och då blir det tio gånger värre. Det finns ju ”bevis”.

Sätt ner foten direkt

Inte ens ett litet uns av svartsjuka är positivt för en relation. Svartsjukan är heller inte ett bevis på vare sig passion eller kärlek. Därför är det viktigt att sätta stopp för den så tidigt som möjligt.

– Så fort du märker vad som är på gång, förklara för din svartsjuka partner att han/hon har ett problem och att ni inte kan bygga en relation på hans/hennes rädslor.

Som att leva med en missbrukare

Undvik att bli arg, visa i stället förståelse, men var samtidigt tydlig med att du inte tänker acceptera beteendet. Om du anpassar dig, vilket många dessvärre gör, väntar ett alltmer begränsat liv och en destruktiv relation.

– Man kan dra paralleller till att leva med en missbrukare. Så ta tag i det, för det kommer inte gå över. Din partners svartsjuka har ju inte med dig eller den nuvarande situationen att göra.

Det finns flera olika sätt att bota svartsjuka. Här får du  bra råd:

Så blir du av med din svartsjuka

1. Inse att ansvaret är bara ditt. Svartsjukan är ditt problem och inte din partners. Att förstå det är helt avgörande. Din partner kan ge dig sitt stöd, men det är du som måste göra jobbet. Ta ansvar för dina känslor och ditt beteende, skyffla inte över det på någon annan.

2. Öka din medvetenhet. Vad triggar igång din svartsjuka? Gör en kartläggning och hitta mönster. Fundera också över vilka känslor och tankar som kommer med svartsjukan. I vilka händelser eller upplevelser i ditt liv kan den ha sina rötter? Du kan prata med din partner om dina känslor och din svartsjuka så länge du inte skuldbelägger henne/honom.

3. Ändra beteende. När du blivit medveten om din svartsjuka, dess orsaker och hur den fungerar kan du börja ändra ditt beteende. Ta det steg för steg. Det handlar om att stå emot frestelsen att försöka kontrollera din partner, till exempel genom ”förhör”, smygläsning av sms och liknande. Kontrollerna lugnar dig ju bara tillfälligt och löser ingenting. Återigen, problemet finns inom dig och inte hos din partner.

En del människor lyckas bota sin svartsjuka på egen hand. Men om förbättringen uteblir är det värt att vända sig till en terapeut du känner förtroende för.

Källor: Svartsjuka.com, Mikael Sandberg, Psykologiguiden.se och rfsu.se.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen