Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 7 april

Bor du på landet? Grattis – här är 5 gröna hälsovinster

Är du en lantis som helst hänger med djuren eller sitter ensam på en stubbe i skogen? Då är det bara att gratulera. Mängder av forskning visar att den som vistas i gröna områden lever längre och mår bättre.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

5 gröna hälsovinster med att bo på landet

1. Det bromsar åldrandet. Naturen är knölig och omväxlande och därmed en perfekt plats för att öva rörlighet, balans och styrka. Äldre som rör sig i skog och mark tränar balans och koordination och ökar med stor sannolikhet chansen att leva oberoende längre. Ångest minskar, återhämtning efter sjukdom förbättras, liksom sömnkvalitén.

2. Det ger smärtlindring och minskar stress. Bara åsynen av grönska kan leda till mindre oro, mindre smärta och bättre återhämtning efter sjukdom. I till exempel Japan utnyttjar man skogens fysiskt och psykiskt hälsobringande effekter genom guidade promenader, där man tar in skogen med alla sinnen. Företeelsen har fått namnet shinrin-yoku, eller skogsbad på svenska.

3. Det stärker immunförsvaret. Vi blir mindre sjuka på̊ grund av att luftburna smittämnen har svårare att spridas utomhus. En annan orsak till färre infektioner är solen som producerar D-vitamin i huden som i sin tur involveras i processer som gör immunförsvaret starkare. Vitamin D hjälper också mot fetma.

4. Det förbättrar minnet och koncentrationen. Barn som vistas i variationsrik utomhusmiljö är bättre på att koncentrera sig än de barn som vistas i stan. Dessutom förbättras inlärningsförmågan ute när barnen använder alla fyra sinnen.

5. Det förbättrar träningseffekten. Efter bara 4-5 minuter av träning i naturen går puls och blodtryck ner och mängden stresshormoner i blodet minskar. Natur i kombination med fysisk aktivitet har en turboeffekt som dessutom är mer långvarig än om du väljer att träna inomhus på ett gym.

Källa: SLU.se

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen