Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 12 augusti 2016

Dags att tänka om - Rådjuret SKYDDAR dig mot borrelia

Skyll inte borrelia på rådjuren. Ny forskning visar att de faktiskt "tvättar" bort borreliasmittan från fästingarna. Och fältharar har förresten mer fästingar än rådjuren - och där förs smittan vidare.

Blir du extra rädd att få borrelia av fästingbett om det är mycket rådjur i trakten? Bli inte det. Förhållandet är nämligen precis tvärtom. Rådjur ”tvättar” fästingar från borreliasmitta. Det visar ett pågående forskningsprojekt på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

En nykläckt fästinglarv bär inte på någon smitta alls. Men när den sätter sig på ett värddjur för att suga blod kan den få med sig sjukdomar. I fästingars fall är det främst fråga om borrelia, TBE och anaplasma.

Efter tusentals provtagningar har SLU-forskare förvånat konstaterat att ju längre en fästing suttit på ett rådjur desto färre borreliabakterier har den. Rådjuren tycks ha utvecklat något som gör att bakterierna inte delar sig.

Forskningsprojektet avslutas först 2018 och då hoppas man ha svar på varifrån fästingarna får borreliasmittan, men troligen är det från smågnagare.

I Sverige får cirka 10 000 människor per år borrelia, med influensaliknande symtom. Även bakteriesjukdomen anaplasma sprids med fästingbett. Den är inte farlig för människan, men kan vara farlig för bland annat lamm och hundar. TBE är en virussjukdom som via fästingbett kan drabba människor, i värsta fall med hjärnhinneinflammation som följd.

För övrigt bär andra djur på fästingar i minst lika hög grad som rådjur gör. Fälthare har mest fästingar på sig i förhållande till kroppsvikt.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen