Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 3 maj 2017

Din blodgrupp påverkar risken för hjärtinfarkt och stroke

Har du koll på din blodgrupp? Den kan spela större roll än du kanske tror.

Ny forskning vid medicinska universitetet i Groningen i Nederländerna visar att personer som har A, B eller AB som blodgrupp löper en något högre risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke än personer med blodgrupp 0, rapporterar TT. Allra störst är risken för personer med blodgrupp AB, enligt studien.

Forskarna tror att det hänger ihop med att det finns mer koagulerande protein i blodet hos personer med blodgrupperna A, B och AB, jämfört med blodgrupp 0.

Du kan påverka

Riskökningen är dock liten för den enskilda personen. Det är på befolkningsnivå skillnaden märks.

Och framför allt – de största riskfaktorerna att drabbas av hjärtinfarkt har inte det minsta med din blodgrupp att göra. Fortfarande är det övervikt, rökning, brist på motion och ålder som spelar störst roll. Förutom ålder är det sådant vi kan påverka själva. Till skillnad mot blodgruppen som bestäms av generna, det vill säga det biologiska arvet.

I den aktuella studien ingick uppgifter från 1,3 miljoner personer.

Hjärtinfarkt uppstår när en blodpropp plötsligt bildas i något av hjärtats kranskärl. Sjukdomen är den vanligaste dödsorsaken i Sverige med 28 000 drabbade varje år.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Varje år drabbas cirka 28 000 personer av stroke varav hälften avlider eller får svåra funktionsnedsättningar.
Källa: Hjärt- lungfonden

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen