Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 januari

Experter varnar: Kolloidalt silver kan vara hälsovådligt!

Kolloidalt silver – även kallat silvervatten – får inte säljas som kosttillskott i Sverige. Både svensk och internationell forskning tyder på att produkten kan vara skadlig. Ändå använder många lösningen som medicin.

 Silver har ingen funktion i kroppen, anser Livsmedelsverkets expert.
Silver har ingen funktion i kroppen, anser Livsmedelsverkets expert. FOTO: Istock

Nyligen rapporterade Svenska Yle att alltfler finnar dricker eller inhalerar silvervatten, alltså vatten med nanopartiklar av silver. I Finland är det, precis som i Sverige, förbjudet att sälja produkten med påståenden om hälsoeffekter. Dels för att det saknas vetenskapliga bevis för några sådana effekter, dels för att nanosilver är potentiellt hälsovådligt.

Läs också: Dietisten krossar myten – man blir inte tjock av bröd

– Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har försökt utreda kosttillskott med kolloidalt silver. Men på grund av att det finns för litet underlag i form av tillförlitliga vetenskapliga undersökningar som är publicerade eller tillgängliga på annat sätt har de inte kunnat konstatera att det är säkert. Därför är kolloidalt silver inte godkänt i kosttillskott, förtydligar Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Allt fler provar silvervatten

Sedan några år marknadsförs silvervatten som ”vattenreningsprodukt” av olika hälsokostbutiker. Men kundkommentarer på en nätbutiks hemsida, och en stadigt växande Facebook-grupp om kolloidalt silver, tyder på att många använder det för att bota och förebygga sjukdomar.

Läs också: Därför ger hälsosam mat glada barn

Saknar belägg i forskningsvärlden

Användarna uppger att produkten hjälper mot allt från förkylning till urinvägsinfektion, magproblem, diabetes, borrelios, TBE och till och med cancer. Men det är inget som stöds av den forskning som är tillgänglig i dag.

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att det har en medicinsk effekt i människokroppen, säger Åsa Melhus, överläkare i klinisk mikrobiologi och infektionsmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i en intervju med hd.se.

Oroande studier

Mycket mer forskning behövs alltså, men redan nu finns en del oroande studier om nanosilvrets effekter. Hanna Karlsson, toxikolog vid Karolinska Institutet, har till exempel kommit fram till att nanopartiklar av både silver och guld kan skada DNA i mänskliga lungceller.

Forskare i Lund har också dragit slutsatsen att även ganska låga doser av nanosilver och -guld kan framkalla skador på nervceller i hjärnan och på näthinnan. Nervceller som utvecklas hos foster och barn är dessutom särskilt känsliga.

Även amerikanska hälsomyndigheter har pekat på att intag av produkter med nanosilver bör undvikas på grund av oklara effekter.

Permanent bieffekt

Den kanske mest kända, om än ovanliga, bieffeketen av stort silverintag är argyria.

– Man vet att de som använt kolloidalt silver under lång tid och i höga doser kunnat få argyria, en gråblåaktig missfärgning av hud, ögonvitor och inre organ. Det är väldigt sällsynt, men om man får det är det permanent, säger Ulla Beckman Sundh.

Läs också: Därför ska du äta rödkål året runt

Giftig effekt

En del förespråkare av silvervatten som läkemedel eller kosttillskott menar att nanosilverpartiklar i vatten är helt ofarligt, medan silversalter är farliga. Men Kirsi Vähäkangas, professor i toxikologi vid Östra Finlands universitet, säger i Svenska Yles reportage att silverjoner lossnar från silver i alla former och att den giftiga effekten troligtvis beror på jonerna.

Till sist, behöver vi silver?

– Nej, det har ingen funktion i kroppen, säger Ulla Beckman Sundh på Livsmedelsverket.

Här kan du läsa mer om varför kolloidalt silver inte är godkänt som kosttillskott i Sverige

Läs också: Detta är kolloidalt silver – även kallat silvervatten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen