Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 14 mars

Filmmetoden som räddar ditt äktenskap: Testa med din partner

Romantiska filmer kan vara lika effektivt som parterapi. Det visar en spännande amerikansk studie. Här kan du testa den effektiva filmmetoden själv – hemma i TV-soffan.

FOTO: Istock

Brukar du och din partner titta på romantiska filmer tillsammans? Grattis, det kan nämligen minska risken för skilsmässa. Det visar forskare vid University of Rochester som har studerat olika slags metoder för att undvika skilsmässa och spruckna förhållande.

Testa filmmetoden med din partner

Själva metoden går ut på att se romantiska filmer tillsammans med sin partner och att diskutera karaktärerna och händelseförloppet när filmen är slut. Enligt studien kan man nämligen bara genom att se på filmerna tillsammans få syn på sina egna beteenden och på så vis öka insikten om den egna relationen och sitt eget beteende i relationen.

Tänk på att filmerna ni väljer ska handla om intima relationer med tvåsamhet över tid. Inte om att bli kär.

Stärk er relation genom 3 reflektioner

1. Reflektera över filmparet och deras situation.
2. Vilka var de största problemen som paret stod inför? Påminner någon av dessa dig och din partner om problem som ni har, eller har haft tidigare?
3. På vilket sätt skiljer sig relationen i filmen er.

6 frågor att diskutera när filmen är slut

Diskutera med varandra genom att utgå från några av följande frågor som forskarna använde i studien:

1. Försökte parterna att förstå varandra? Accepterade de varandra trots att de var olika eller gick de till attack mot varandras olikheter?

2. Fanns det en stark vänskap mellan parterna? Kunde den ena stötta den andra även då de var stressade, på dåligt humör eller genomled svåra tider?

3. Tenderade parets diskussioner att leda till gräl eller bråk?

4. När en av parterna tog upp ett problem, var det på ett konstruktivt sätt eller liknade det mer en attack mot partners karaktär?

5. Hur hanterade paret sina sårade känslor? Bad de varandra om ursäkt? Verkade ursäkterna uppriktiga?

6. Hade parterna liknande förväntningar på förhållandet? Om de skilde sig åt, på vilket sätt? Verkade de medvetna om vad deras partner förväntade sig av relationen?

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen