Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 10 maj 2017

Forskaren varnar! 3 tillfällen när magkänslan kan leda dig fel

"Lita på din magkänsla" är ett vanligt råd många lyssnar på. Men det gäller att se upp! Ibland kan känslan leda till felaktiga beslut, varnar forskaren.

Bild 1/2
Bild 2/2

Intuition, finns det? Vad är det i så fall? Den frågan har Lars Björklund, lektor och forskare i utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet, svarat på i sin avhandling om intuition – det som av många också kallas för vår tysta kunskap eller magkänsla.

Det undermedvetna styr

Lars Björklund förklarar fenomenet så här: I din hjärna finns ett medvetet och ett omedvetet minnessystem för att registrera och bearbeta information.

I det medvetna minnessystemet kan vi reflektera över vad som hände i går och planera för morgondagen, vi kan fundera och fatta beslut.

I det undermedvetna minnessystemet lagras allt det du har upplevt och påverkats av i det förflutna. Här samlas minnen av det du ser, hör och känner tillsammans med lukter, smaker och situationer som berör dig.

Minnesbanken en del av magkänslan

Det är denna samlade minnesbank som aktualiseras i nuet och som ligger till grund för din intuitiva förmåga och som avgör hur du reagerar och hanterar olika situationer.

– Det undermedvetna systemet ligger bakom i stort sett allt det vardagliga vi gör, kokar kaffe, kör bil eller annat som vi inte ens tänker på att vi gör. Ofta är det medvetna systemet med när vi lär oss något nytt, men sedan tar det undermedvetna över, säger Lars Björklund.

Kan leda till fel beslut

Lars Björklund har skrivit en avhandling om intuition.
Lars Björklund har skrivit en avhandling om intuition.

När något händer oss letar det omedvetna systemet upp något liknande vi har varit med om och vi känner igen oss genom en känsla. Var jag glad? Gjorde det ont? Rynkade någon på pannan? Gick det bra eller dåligt?

Lars Björklund säger att intuitionen kan ses som minnen av våra känslor.

Men han påpekar också att den som blint förlitar sig på sin magkänsla ibland fattar mindre välgrundade och bra beslut. Här är några situationer då du bör se upp med magkänslan.

3 tillfällen då magkänslan kan leda dig fel

1. När du är stressad

Under stressade och hotande situationer skyddar hjärnan sig själv och vi tappar förmågorna att se, bedöma och agera utifrån det som ligger lagrat i det undermedvetna minnessystem. Det är bland annat detta som händer vid utmattningssyndrom.

2. När du är rädd

Rädsla kan störa intuitionen. I den undermedvetna delen av hjärnan lagras både goda och dåliga minnen. Men de dåliga tar lätt överhand eftersom minnen av fara ska kunna hjälpa oss att överleva. Dåliga erfarenheter kan sitta i länge.

Här är ett exempel:
De som blev vittnen till terrorattacken mot World Trade Center i New York 2001 kan än i dag få otäcka känslor när de ser en blå himmel, så som den var då. Det medvetna minnessystemet i hjärnan förstår att himlen inte är farligt. Men det undermedvetna minnet som lagrar faror tar över och de hemska minnena från händelsen aktiveras och tränger undan det medvetna systemet.

3. Vid nya situationer

Om du aldrig tidigare suttit i en traktor kan du ju inte lita på någon magkänsla eftersom det är första gången du kör en traktor. Du kanske känner något intuitivt, men det kan ändå inte finnas något samband eftersom du saknar tidigare erfarenhet. I den typen av situationer kan intuitionen leda dig fel.

Vid svåra beslut – då ska du lita på din intuition

När du ska fatta viktiga beslut eller göra svåra val kan det vara bra att ge sig lite andrum.

– Ta en promenad eller sov på saken innan du fattar beslutet. Forskning tyder på att det undermedvetna arbetar sig vidare mot ett beslut. Det undermedvetna uppmärksammar oss på saker som vårt medvetna inte märker, och vi kan då få en idé till lösning. Vårt medvetna system har mindre kapacitet att tänka på komplicerade problem och egentligen klarar vi bara av en medveten tanke i taget, säger Lars Björklund.

3 saker du bör veta om magkänsla (intuition)

1. Det går inte att läsa eller räkna sig till bättre intuition. Däremot kan intuitionen bli bättre genom träning, alltså insamling av många erfarenheter.

3. Likadant behöver du intuition för att bli riktigt duktig på någonting. Den intuitionen skaffar du genom att fylla på erfarenhetsbanken:

– Om du knådar tillräckligt många degar sitter det så småningom i fingrarna när den är färdig. Du kommer inte ens att tänka någon tanke förrän ditt undermedvetna system har gett order om att sluta knåda, säger Lars Björklund

2. I hjärnans undermedvetna system skapas också ett slags kroppslig intuition. Slalomåkaren Ingemar Stenmark samlade en bank av sinnliga erfarenheter genom att gå på lina och cykla enhjuling. Övningen gav intuitiv färdighet som han själv beskrev som: ”Mina ben tänker fortare än jag.”

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen