Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 9 december 2016

Julklappsbesvär? Så undviker du dålig stämning

Det är inte alltid så självklart till vem man ska ge julklappar eller för hur mycket. Här får du expertsvar på 10 vanliga frågor om att ge och få julklappar på rätt sätt.

FOTO: Istock

Att ge julklappar är en gammal svensk sed. Namnet kommer från traditionen att “klappa” på dörren innan en gåva kastades in i hemmet. Dörrklappandet har sedan dess försvunnit, men namnet lever kvar.

Precis som för allt annat i samhället går det trender bland julklappar, och det är inte alltid så lätt att veta vilka sociala klavertramp man gör bäst i att undvika när man ger och tar emot julklappar.

Prata med varandra

Vett- och etikettexperten Mats Danielsson menar att det bästa tipset är att prata med varandra.

– Om man berättar för dem man firar jul med ifall man önskar något särskilt eller inte vill ha några julklappar alls, så undviker man en stor del av krånglet, säger han.

Du får svaren

Ibland dyker det ändå upp situationer där det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig. Land har samlat tio av de vanligaste etikettsfrågorna kring julklappar. Vett- och etikettexperten svarar.

10 vanliga frågor och svar om julklappar

1. Jag och min syster har bestämt att vi inte ska köpa något till varandra i år, men av en slump hittade jag en perfekt sak till henne. Kan jag ge den till henne ändå?

Expertens svar: Nej, det är oartigt att göra så, och etikettsmässigt felaktigt. Om vi ger någonting i det läget tvingar vi den andra personen att stå i skuld till oss. Även om man köpt “något enkelt och litet” så sitter den andra utan att ha något att ge tillbaka, och blir generad. Har man tagit beslutet att inte ge någonting, då ska man inte göra det.

2. Vilka ska jag ge julklappar till? Behöver jag ge till min ex-partners nya barn och min partnerns föräldrars nya familj?

Expertens svar: Det kan dra iväg hur långt som helst, så man måste sätta en gräns någonstans. Det bästa är att göra upp i förväg med dem det gäller. En enkel regel är annars att ge till dem du firar med, och dem du kan förvänta dig en julklapp av. Om man inte firar med partnerns mamma finns det ingen anledning att springa iväg och köpa något till henne. Men ifall hon brukar skicka en gåva på posten kanske man själv ska ge något.

3. Jag fick en klapp jag inte tyckte om, vad ska jag göra?

Expertens svar: Att säga nej till gåvan finns inte på kartan. Man tackar och ser glad ut, det finns inget annat. För vissa typer av presenter är det okej att be om kvittot. En bok kan man ha läst och vilja byta till en annan. Får man kläder man inte gillar kan man dra till med en vit lögn och säga att det inte är rätt storlek. Men om man fått exempelvis en gryta eller en tavla så gäller det att hålla god min. Man får vara tacksam för att personen tänkt på en.

4. Om det inte går att byta en julklapp till något jag gillar, kan jag sälja den eller ge den vidare?

Expertens svar: Etikettsmässigt blir svaret givetvis nej, det kan man inte. Men så fungerar inte alltid tillvaron. Jag förstår att man kan vilja göra så här för att inte såra, men då får man sköta det snyggt. Se till att det absolut inte kommer till givarens kännedom.

5. Finns det  julklappar jag bör undvika att ge?

Expertens svar: Förr fanns uppfattningen att gåvor var ett sätt att påpeka brister: en klocka var ett tecken på att man brukade vara sen, och en parfym kunde tolkas som att man luktade illa. Den synen finns inte kvar längre. I dag gäller kort och gott att gåvan inte ska kunna uppfattas som sårande. En flaska vin kan exempelvis vara en bra gåva till många, men till en person som av någon anledning inte dricker alkohol är det olämpligt. Ge heller aldrig något som lägger ett ansvar på mottagaren, som ett husdjur.

6. En släkting som jag ska fira jul med har ont om pengar. Jag vill föreslå att vi hoppar över klapparna i år, för hans skull. Kan jag det?

Expertens svar: Det kan man absolut göra. Att den som har mer resurser tar initiativet, i syfte att hjälpa den andra personen, det är god etikett. Men man måste naturligtvis göra det på ett sätt som den andre inte uppfattar som drygt eller överlägset.

7. Min partner är i ganska dålig form. Jag funderar på att ge honom ett träningskort så att han kommer igång med träningen. Är det en bra idé?

Expertens svar: Nej! Man ska inte försöka förändra en person genom en julklapp.

8. Jag vill ge julklappar till några personer på mitt jobb. Kan jag det, eller måste jag i så fall köpa till alla?

Expertens svar: Om du är chef får du inte favorisera vissa anställda, det är dålig etikett. Om det handlar om kollegor, och du vill ge till några, måste det bli tydligt varför du gjort valet. Du kan ge en julblomma till de kollegor du pendlar till jobbet eller delar rum med. Men du måste komma ihåg alla inom den gruppen. Du får inte välja bort vissa för att du gillar dem mindre.

9. Jag är ensamstående förälder, och har inte råd att köpa dyra julklappar till alla. Hur ska jag lösa det på ett snyggt sätt?

Experten svarar: Ett sätt är att ge av sin tid. I stället för att köpa en dyr julklapp kan man säga att jag kommer och hjälper dig att måla huset, det är min present till dig. Eller att vi åker och gör något kul ihop, du och jag. Sen gäller det så klart att hålla löftet.

10. Förra julen fick jag oväntat en julklapp av min moster utan att ha köpt något till henne. Det blev lite pinsamt, och jag visste inte vad jag skulle göra. Hur ska man hantera en sådan situation?

Experten svara: Man får absolut inte avfärda julklappen för att man själv inte köpt något. Det är sårande. Finn dig i stället i situationen, säg att det var roligt att hon tänkt på dig och be om ursäkt för att du tyvärr inte själv skaffat en gåva. Men den som ger gillar sannolikt att ge, och ifall mottagaren visar extra uppskattning så blir personen glad. Sen kan du skicka ett tackkort eller en blomma till nyår ifall du vill.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen