Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 december 2016

Luftigt och naturnära "gips" av trä

Aj, aj, aj. Benbrott och elände! Passa på att fråga efter ett miljövänligt alternativ när det ska spjälas. Nu finns "gips" av trä på många svenska sjukhus.

Vanligt gips är tätt, tungt och klumpigt. Dessutom är det inte särskilt miljövänligt. Som tur är har en lösning upptäckts av finska forskare. De har tagit fram ett träbaserat alternativ som säljs under namnet Woodcast av företaget Onbone.

Materialet är en blandning av träfiber från snabbväxande asp och en biologiskt nedbrytbar plast. Det är lätt, dammar inte och man behöver inte blöta ner den för att ”gipsa”.

Stöd för skadad axel

Woodcast kan användas både för att stabilisera frakturer och för att göra stöd för patienter under rehabilitering. Det kan till exempel ge stöd åt en skadad axel eller användas för att stabilisera höfter hos små barn med höftledsdysplasi.

Foto: Onbone
Foto: Onbone

Träfibermaterialet består av skivor med olika tjocklek, vissa med korta skåror i. Skivorna värms till 65 grader så att de mjuknar. Sedan formas de runt kroppsdelen som behöver stöd och hålls kvar till materialet kallnat och stelnat igen.

Kardborreband håller fast

Om man vill ha ett extra luftigt stöd drar man i den varma skivan så att skårorna vidgas till hål och skapar ett grovmaskigt tränät. Till sist hålls stödet på plats med kardborreband eller med en elastisk binda.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen