Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 26 februari 2016

Måndagstrött? Det är din arbetsgivares fel

Har du svårt att komma upp på morgonen? Det kan vara din arbetsgivares fel. Nu varnar forskarna för att alltfler drabbas av social jetlag.

FOTO: Istock

Här kommer dagens väckarklocka till alla arbetsgivare: Ni tvingar era anställda till jobbet för tidigt. Det leder till onödiga olyckor, fler misstag och sämre resultat. Både för din anställde och för ditt företag.

Flera forskare vill nu påminna alla om att sömnen är en strategisk resurs som många företagare glömmer.

– När arbetsschemat är i linje med de anställdas naturliga sömnmönster blir de mer produktiva, gör bättre saker och är mer innovativa eftersom de är mer fokuserade, mindre stressade och friskare, skriver Christopher Barnes, professor på Washington Foster School of Business i USA i sin rapport.

Gör fler misstag

Rubbas sömnrytmen blir de anställda mer benägna att göra mer misstag och råkar också ut för fler olyckor. Så kallade nattugglor uppträder dessutom sämre på morgonen medan det är tvärtom för morgonmänniskorna.

– Varje organism har en biologiskt inre kroppsklocka som påverkar oss. Klockan kan variera mycket beroende på person. Det är som med fötter, vissa har stora, andra små, men de flesta något däremellan, säger Till Roenneberg, professor vid institutet för medicinsk psykologi vid Ludwig-Maximilan-universitetet i München.

Problemet, enligt Till Roenneberg, är att vi inte tar hänsyn till dygnsrytmen på samma sätt som vi gjorde när vi tillbringade mer tid utomhus i dagsljus.

I strid mot kroppsklockan

– Många företag börjar arbetsdagen klockan 8 eller 9 på morgonen. Helt i strid mot de anställdas kroppsklocka, säger Till Roenneberg.

Den obalansen tillsammans med det ökade trycket på att vara produktiv och ständigt tillgänglig – även efter arbetstid – gör att många lider av social jetlag. De är helt enkelt alltid i fel tidszon.

Till Roenneberg uppskattar att mer än 7 av 10 personer tvingas gå upp tidigare än de borde, om nu målet är att folk ska vara utvilade och prestera sitt bästa.

För företagets bästa

När ska man börja jobba då? Ja, vid 10-tiden enligt drygt hälften av de som svarade på BBC:s enkät.

Så blir du försenad till jobbet, hälsa din chef att du blev det för företagets bästa.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen