Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 mars

Metod vid barnlöshet: Hon frös ner ägg i väntan på den rätte

Den biologiska klockan tickade och Ida Fahl var singel. I väntan på den rätte frös hon ner sina ägg. I dag är hon mamma till Wilhelm – och 12 ägg väntar i frysen.

Bild 1/4 FOTO: Kristina Wirén
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Ida Fahl öppnar dörren med sonen Wilhelm på en arm. Wilhelm är en nyfiken pojke på sex månader. Att få barn har länge varit en stor dröm för Ida Fahl. När hon var 35 år var hon fortfarande singel.

– Jag hade gjort de resor jag vill göra, jag hade utbildning, ett jobb och bostad. Det var dags, berättar Ida Fahl.

Hörde talas om metoden att frysa

Hennes biologiska chanser att bli med barn blev sämre med åren och hon såg sig om efter alternativ som att inseminera utomlands.

– Lagstiftningen var då att man som singel inte kunde inseminera på klinik i Sverige. Och hade det varit möjligt hade jag inte velat ha en okänd far till barnet, framför allt för barnets skull. Om det fanns möjlighet ville jag ha en familj av så kallat vanligt slag. Då fick jag höra om metoden att frysa in ägg, säger Ida.

Värt varenda krona

Hon tyckte att äggfrysning verkade bra. Det gav henne en chans att skjuta upp familjebildningen till ett tillfälle när det kändes rätt. Tanken var att träffa en man som ville ha barn. Ida läste på om metoden och kontaktade Nordic IVF Center i Göteborg.

– Det var ganska dyrt, det kostade 30 000 kronor för en omgång, men jag är noggrann med vad jag lägger mina pengar på. Jag röker inte, går inte på krogen och jag köper inte överdrivet mycket kläder. Det här tyckte jag var en typ av investering. Inte en garanti men en möjlighet att påverka min egen framtid och då var den värd varenda krona.

Äggstockarna arbetade

Under behandlingen fick hon ta hormonstimulerande sprutor i cirka en vecka. Ida mådde bra under tiden.

– Jag märkte att det var något som arbetade här nere men det var inte mycket mer än så, säger hon och pekar på området där äggstockarna sitter.

På kliniken plockades äggen ut med en nål via slidan.

– Det kändes men jag mådde nästan sämre av bedövningen.

12 ägg för frysen

Ida gjorde uttag vid två tillfällen och det resulterade i att tolv ägg frystes ned.

– Ett kontrakt reglerar hur länge äggen får ligga i frysen, och att de inte får doneras till forskning och att de bara får användas av mig och en partner, berättar Ida.

Hon valde att berätta för familj och även på sitt arbete om hon skulle bli tvungen att vara sjukskriven vid hormonbehandlingen.

– Jag möttes av glädje och att människor tyckte det var tufft att jag vågade.

Krävs mod

Ida resonerar kring beslutet om äggfrysning. Hon tror att det krävs mod.

– Jag tror att det behövs en viss styrka för att komma över den mentala spärren att ta den hjälp som finns att få. Den här metoden är ännu inte speciellt känd heller. De flesta känner till IVF, och det tillsammans med en partner, men det är inte så många som känner till att man faktiskt kan frysa in ägg som singel.

Hon tror också att människor har blivit benägna att prata öppet om problem att skaffa barn.

– Det är inte samma hysh, hysh, som det kanske var tidigare. IVF börjar nästan bli vardagsmat eftersom folk skaffar barn senare i livet.

Mötte kärleken

I samma veva som Ida bestämt sig för behandlingen mötte hon Christian Örtendahl.

– Men då var jag så fokuserad på att det här ska jag göra och det fanns ingen garanti för att vi skulle bli ett par, berättar Ida.

Christian Örtendahl hade inget emot att Ida fryste ned ägg och att hon planerade för en framtid som mamma.

– Det gjorde henne till en ännu mer intressant person som vågade fatta viktiga beslut om livet. Jag tyckte det var modigt och klokt. Jag har ju också träffat stressade kvinnor och för all del män som inte fått till det med den andra föräldern. Ida var ju någon som gjorde någonting åt det. Jag såg henne som väldigt handlingskraftig, självständig och rak. Det passade mig bra, säger Christian Örtendahl som tagit över Wilhelm och ska vyssja honom till sömn efter mellanmål med äppelmos.

Äggen finns kvar

Wilhelm kom till utan hjälp på traven men äggen är kvar i frysen, som backup, utifall de vill skaffa fler barn. Livet har utvecklats på ett helt annat sätt än vad Ida trodde att det skulle göra för några år sedan.

– Det känns bra att jag gjorde det men det känns ännu bättre att det blev en helt annan utgång än vad jag räknat med. Det funkade naturligt, men också att jag träffade en människa som jag verkligen vill leva med och som jag älskar och det är ju minst lika stort, säger Ida och ler.

Sambo, Wilhelm och två bonusbarn

Ida ville ha barn och försökte säkra framtiden som mamma genom att frysa in ett antal ägg, för att kunna använda längre fram, men så mötte hon kärleken Christian Örtendahl och de fick Wilhelm utan att behöva använda äggen. Foto: Kristina Wirén
Ida ville ha barn och försökte säkra framtiden som mamma genom att frysa in ett antal ägg, för att kunna använda längre fram, men så mötte hon kärleken Christian Örtendahl och de fick Wilhelm utan att behöva använda äggen. Foto: Kristina Wirén

Namn: Ida Fahl.
Ålder: 39 år.
Bor: I radhus i Kalmar.
Familj: Sambo Christian Örtendahl, 47 år, och sonen Wilhelm, född i augusti 2016. Två bonusbarn.
Gör: Föräldraledig från arbetet som organist och körledare i S:ta Birgitta kyrka i Kalmar.

Så funkar äggfrysning

• Så kallad vitrifiering eller äggfrysning innebär frysning av obefruktade ägg för framtida bruk.
• Tekniken riktar sig till kvinnor som har en ökad risk för att komma tidigt i klimakteriet, till exempel som följd av cancerbehandling eller annan sjukdom, kvinnor som på grund av medicinsk eller kirurgisk behandling måste skjuta upp barnafödande eller kvinnor som vill ha barn i framtiden men där graviditet inte är aktuell i nuvarande sociala situation.
• Äggceller fryses snabbt och förvaras i speciella behållare. Äggkvaliteten kan bevaras i flera år. Att senare försöka bli gravid med frysta äggceller kräver provrörsbefruktning (IVF). Äggceller som tas ut i hög ålder har lägre kvalitet. Det finns inga garantier till att äggfrysning leder till graviditet men möjligheten till graviditet bevaras.

Källa: Nordic IVF Center

Fler behandlingar vid ofrivillig barnlöshet

Det finns flera olika behandlingar, så kallade infertilitetsbehandlingar, som kan hjälpa dem som har svårt att få barn. Vilken typ av behandling beror på anledningen till barnlösheten.
Sedan januari 2003 är det i Sverige tillåtet med provrörsbefruktning med donatorspermier och donerade ägg.
Första juli 2005 blev det även tillåtet för lesbiska par att få göra provrörsbefruktning med donerad sperma.
• Sedan 1 april 2016 kan ensamstående kvinnor få hjälp att skaffa barn genom spermadonation. Behandlingar som finns i Sverige är:
Stimulerad ägglossning. Kvinnan får hormoner som framkallar ägglossning.
Insemination med spermier. Sädesceller sprutas in i livmodern genom en tunn slang när kvinnan har ägglossning. Spermier kan komma från mannen i paret eller från donator.
Provrörsbefruktning (in vitrofertilisering, IVF). Kvinnan får hormoner som framkallar ägglossning. Äggen plockas ut från äggstocken. Mannen får lämna spermier som sammanförs med äggen i ett provrör. Ett eller två ägg kan sättas tillbaka i livmodern.
Provrörsbefruktning med äggdonation. Äggen kommer från en donator. Äggen sammanförs med mannens spermier i ett provrör och äggen sätts tillbaka i livmodern. Kirurgisk behandling. Kan vara aktuellt om kvinnan har äggledarskador, endometrios eller förändringar i livmoderhålan.

Källa: 1177.se

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen