Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 28 april

Mikrofasta – därför ska du testa!

Det finns många skäl att lägga in ätpauser i vardagen. Till exempel kan det påverka hjärnan positivt och minska risken för flera allvarliga sjukdomar. Dessutom är det superenkelt.

FOTO: Mostphotos

Att känna sig hungrig är inte farligt. Det kan tvärtom vara nyttigt att låta magen kurra. De senaste åren har det kommit flera vetenskapliga studier, på både människor och djur, som bekräftar samt tyder på att det finns hälsovinster med kortare fasteperioder.

Kräver bra matvanor

Mikrofasta handlar mindre om vad du äter och mer om hur du äter. Men givetvis är utgångsläget bättre om du redan har hyfsat sunda matvanor i botten. Fastan kan inte kompensera för en dålig kosthållning.

Ett stort plus med mikrofasta är att det, till skillnad från många dieter, är lätt både att börja och fortsätta med. Du behöver till exempel inte avstå från vissa livsmedel utan kan äta det du brukar. Den stora skillnaden är att du med jämna mellanrum tar längre eller kortare ätpauser.

De senaste årens forskning har kommit fram till att fasta kan:

minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.
höja halten av det goda HDL-kolesterolet och minska nivåerna av skadliga blodfetter (triglycerider).
bidra till viktnedgång.
skydda mot cancersjukdomar.
öka tillväxten av nya nervceller i hjärnan.
skydda mot diabetes typ 2.

4 sätt att komma i gång:

1. Fasta varje dag

”Ätfönstret” står öppet åtta timmar varje dag, övriga 16 är det stängt. Det spelar ingen roll när på dagen du öppnar/stänger fönstret. Det viktiga är att du låter bli att äta 16 timmar i sträck/dygn.

Med det här upplägget är det mycket möjligt att du går ner i vikt. Om du inte vill det gäller det att äta lite större portioner när du väl äter.

Obs! Du måste inte rivstarta. Testa dig fram, kanske är det lagom att börja med fasta varannan dag eller två dagar i veckan för att gradvis utöka till fler och fler dagar. Eller kör 12 timmars fasta per dag till att börja med och se om du på sikt klarar 16.

2. Lightfasta varje dag

Det här är en lite mildare variant på fastan ovan och går ut på att du får äta under tio timmar varje dag medan ätfönstret är stängt 14 timmar. För många kvinnor tycks den här varianten funka bäst.

3. Frukost- och middagmetoden

För en del fungerar det bra att äta enbart äta frukost och middag varje dag. Väljer du det här upplägget, tänk på att det är bra att äta lite mer kolhydratrikt på kvällen.

4. Fasta varje vecka

Känns det för tufft med en fasteperiod varje dag kan det här upplägget vara tilltalande. Det ger fortfarande hälsofördelar men det är inte det mest effektiva för att gå ner i vikt.

Du kan lägga upp fastan som du vill, det viktiga är att du inte äter under en period av sammanlagt 24 timmar. Till exempel, låt lunchen bli dagens sista mål och ät först vid lunch följande dag. Den här fastan kan du göra en till två dagar i veckan.

4 bra tips!

1. Om du tränar: Ät mer mat de dagar du tränar. Passa också på att äta mer kolhydrater de dagar du tränar. Och omvänt förstås!

Det går för övrigt bra att träna på fastande mage. Ät något efter träningen i stället för före.

2. Drick mycket på fastedagarna, det underlättar. Kalorifria eller nästan kalorifria drycker som vatten, te och kaffe är okej.

3. Mental inställning. Tänk att du tar en ätpaus. Inte att du berövar dig själv något, att du måste avstå.

4. Börja när det är full fart. Starta din fasta en dag då du har mycket att göra. Då tänker du inte så mycket på att du inte äter.

5. Prova dig fram. Gå inte ut för hårt. Börja lugnt, testa och gör små justeringar. Varje kropp och människa är unik och reagerar olika på fasta.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen