Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 juli

Naturen kan ställa kroppens inre klocka rätt igen

Det är många som har problem med sömnen och ett skäl kan vara att kroppens biologiska sovklocka har hamnat i olag. Botemedlet kan vara en helg i naturen visar ny forskning.

 En helg i naturen kan få kroppens sovklocka i trim igen. Det visar forskning från USA.
En helg i naturen kan få kroppens sovklocka i trim igen. Det visar forskning från USA. FOTO: IStock, J Galione

Att naturen är lyckobringande är något som många är övertygade om. Men visste du att naturen också kan ställa den biologiska sovklockan rätt? Det visar forskning i USA som Sveriges Television rapporterar om.

– Det räcker att vara ute en helg för att ställa klockan tidigare. Sen måste man behålla en sund livsstil, en regelbunden sömn och få dagsljus varje dag för att hålla det tidigare sovschemat som passar bättre för skolan, jobbet och sociala aktiviteter, säger forskaren Ken Wright till SVT.

Många som har problem med sömnen

Förr i tiden, när vi inte hade tillgång till elektricitet på samma sätt som i dag, så var det få som hade problem med den biologiska sovklockan. Men nuförtiden är det fler och fler som blir ”kvällsmänniskor”, personer som hellre är uppe på kvällen än på morgonen. Dock, många fortsätter att vakna tidigt på morgonen, när det blir ljust, och blir därför trötta och medtagna.

I den amerikanska forskningen visade man att personer som vistas ute i naturen får tillbaka sin normala sovklocka redan efter en helg. Ljusets påverkan gör att man ställer det hela rätt redan efter så kort tid.

Med tanke på att det är så många som en femtedel av alla svenskar som har problem med sömnen så kanske en helg i naturen skulle kunna göra susen?

Läs också:Kasta pyjamasen – din kropp mår bäst av att sova naken

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen