Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 19 januari

Ny forskning: Ät mindre – lev längre!

Lägg upp en fjärdedel mindre mat på tallriken, och du kommer att leva längre. Och minska på fett och socker.

FOTO: IBL

En stor amerikansk studie som gjorts på apor, av arten makaker, visar att om de sätter i sig färre kalorier så lever de längre. Detta rapporterar SVT.

Teorin har funnits länge, men nu visar en stor och samlad studie att den stämmer. En minskning med 25 procent av kaloriintaget sänker riskerna för sjukdomar som typ-2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar samt flera typer av cancer.

De som åt nyttigare levde längre

Aporna delades in i två grupper, en som fick äta mat med mycket fett och socker och en som fick äta mat med mer fibrer och vitaminer. Gruppen som åt onyttigare tjänade mest i livslängd på att minska kaloriintaget.

Totalt sett var dock aporna som fick sundare mat både friskare och mer långlivade än de som fick mat som var rik på fett och socker.

Stöder teorin om medelhavsdiet

Enligt professor Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, stöder resultatet teorin om att medelhavsdiet verkar vara den bästa för att undvika sjukdomar på ålderns höst. Denna mat innehåller mycket fisk, nötter och grönsaker.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen