Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 14 mars

Ny kärleksforskning: Filmkvällar kan rädda ditt äktenskap

Brukar du och din partner titta på romantiska filmer tillsammans? Bra, det kan nämligen minska risken för skilsmässa, visar ny forskning. Här är beviset för att film hemma i stugan kan funka lika bra som parterapi.

Enligt en amerikansk studie kan filmkvällar hemma med sin partner vara både billigare och mer lättillgängligt än professionell parterapi. Och dessutom – minst lika effektivt!

Forskare vid University of Rochester följde under tre år 174 förlovade och gifta par för att se hur deras relationer utvecklades. Med studien ville man undersöka vilka metoder som funkar bäst för att undvika skilsmässa och spruckna förhållanden.

Fyra testgrupper

Paren delades upp i fyra grupper. Under 15 återkommande sessioner fick två av dem gå på två olika parterapi- och parrådgivningskurser. Den ena lärde ut konflikthantering och problemlösning, den andra färdigheter vad gäller acceptans, stöd och empati. Jämfört med en annan grupp, som inte fått motta någon handledning alls, hade bara hälften så många separerat när de tre åren hade gått, 11%, jämfört med 24%.

Film i stället för parterapi

film2

Det mest förvånande med studien var att en fjärde grupp, som hade fått ta emot en helt annan typ av vägledning, uppvisade lika goda resultat som grupperna som hade gått i regelbunden parterapi. Denna grupp hade bara fått lyssna på en 10 minuter lång föreläsning om hur parterna i ett förhållande kan bli mer uppmärksamma och medvetna om sitt eget beteende genom att titta på andra par på film. Sedan fick gruppen titta på spelfilmen Två på väg, en romantisk komedi från 1967.

Paren diskuterade filmen

Efter filmen diskuterade paren karaktärerna – spelade av Audrey Hepburn och Albert Finney – med varandra. De fick en lista med 12 frågor, som de skulle resonera kring. Samtalen handlade bland annat om huruvida paren tyckte att karaktärerna i filmen hade varit bra på att öppna upp sig för varandra och säga det de tyckte och tänkte. Försökspersonerna fick också svara på om de tyckte att karaktärerna hade använt humor som en försvarsmetod, till exempel.

Lista med 47 filmer

Innan paren skickades hem fick de med sig en lista över olika filmer som de blev rekommenderade att se tillsammans. De 47 filmerna hade valts ut eftersom de visar kärlekspar i både ljusa och mörka stunder. Paren i studien fick i uppdrag att utgå från några av filmerna och fundera på hur de själva beter sig – både bra och dåligt – i sitt förhållande eller äktenskap.

Känner igen sig

Forskaren Ronald Rogge, som ledde arbetet med studien, menar att när par tittar på situationer som de  känner igen sig i kan de få syn på sitt eget agerande. Filmtittandet i studien gjorde att försökspersoner kunde stanna upp och till exempel tänka ”så där har jag gjort, så har jag skrikit på dig, och så vill jag inte såra den personen jag älskar mest av allt”.

Paren har bra koll

Studien visar att par har en ganska bra känsla för vad de gör ”rätt” respektive ”fel” i sina relationer.

– Därför behöver de kanske inte lära sig en massa nya färdigheter för att slippa skilsmässor, säger Ronald Rogge till tidningen The Journal of consulting and clinical psychology, där studieresultaten har publicerats.

– Det kanske räcker med att få dem att resonera kring hur de beter sig. Insikter av det slaget är just vad som får den här metoden att fungera, tillägger han.

Billigt och lättillgängligt

Jämfört med mer traditionella rådgivningsprogram kräver det gemensamma filmtittandet ingen terapeut vilket gör filmmetoden till ett billigare och mer lättillgängligt alternativ.

– På så vis kan fler få hjälp att stärka sitt förhållande, menar Ronald Rogge.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen