Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 14 november 2016

Ny larmstudie: Oupptäckt blodsockerstörning kan leda till stroke

Hjärtpatienter med oupptäckt blodsockerstörning löper stor risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en ny forskningsstudie från Hjärt-Lungfonden.

Hjärtpatienter som har en oupptäckt störning av blodsockerhalten riskerar att få en ny hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en ny forskningsstudie som är gjord med hjälp av stöd från Hjärt-Lungfonden.

Men med hjälp av ett enkelt sockertest kan riskpersoner lätt identifieras. Detta genomförs dock bara på vissa sjukhus i landet.

– Sockerstörningar kan leda till typ 2-diabetes och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Den kunskapen måste så snabbt som möjligt komma patienter i hela Sverige till del genom nya behandlingsriktlinjer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Blodsockerstörning kan leda till stroke

I dag är 450 000 svenskar drabbade av diabetes. De flesta typ 2.

Dessa patienter drabbas i högre utsträckning än andra av hjärtinfarkt. Dessutom löper de efter hjärtinfarkten en ökad risk för stroke, hjärtsvikt och ytterligare hjärtinfarkter, visar studien.

– Uppåt hälften av de som drabbas av hjärtinfarkt har en sockerstörning utan att veta om det. Ett enkelt sockertest skulle vara mycket värdefullt men de ingår inte i de nationella riktlinjerna, säger Viveca Ritsinger, forskare på Karolinska Institutet.

Vanligaste dödsorsaken

Hjärtkärlkomplikationer är den vanligaste dödsorsaken hos personer med diabetes.

Men genom att sluta röka och röra sig mer i kombination med blodfettssänkande och blodproppsförebyggande läkemedel, går det att förhindra en andra hjärtinfarkt, enligt Hjärt-Lungfonden.

Viktig att veta om diabetes

• Diabetes innebär bland annat att sockerhalten i blodet är för hög eftersom kroppen inte är känslig för insulin eller har för lite insulin, och därför inte kan använda energin från socker på rätt sätt.

• Omkring 450 000 svenskar lider av diabetes. Mellan 85 och 90 procent av dem har typ 2-diabetes.

• Typ 2-diabetes ökar riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med 2–4 gånger.

• Förutom en sund livsstil är blodsockerkontroll, kontroll av blodtryck och blodfetter viktigt för att förhindra hjärtkärlkomplikationer.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen