Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 3 maj 2017

Ny studie: Därför är blå miljöer bra för din hälsa

Vill du bli lugn och förbättra din mentala hälsa? Då ska du bege dig till stranden. Det visar en ny vetenskaplig studie.

FOTO: Istock

Du som gillar att vistas nära hav och sjöar kommer att känna igen dig i den här spännande forskningen från Nya Zeeland.

Här är bakgrunden: Där liksom här ökar sjukskrivningarna. Forskarna ville därför ta reda på vilka miljöer som får människor att må bra och genom den kunskapen på sikt minska sjukskrivningarna, skriver msutoday och  doktor.com.

Besök en strand

Resultatet som forskarna kom fram till går entydigt i blått – himmelsblått och havsblått. Det är nämligen havet och sjöarna som tycks ha en speciell förmåga att få oss att må bra. Och det visade sig att bara genom att besöka en strand kan vi förbättra vår mentala hälsa. Deltagarna i studien blev påtagligt lugna av att befinna sig nära havet och den positiva effekten satt i även efter vistelsen.

Lugn av blått

Men har du långt till havet så finns det andra blå vägar till välmående. Det kan faktiskt räcka med att gå utanför dörren och kika upp i himlen. För enligt studien så verkar det vara den blå färger i himlen såväl som havet som får oss att må prima.

Källa: Michigan State Universiy

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen