Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 29 mars

Nya spännande rön: Därför ska du äta rödkål året runt!

Det finns flera skäl att äta en rejäl portion rödkål då och då – inte bara till jul. Kålsortens effekter på hälsa och vikt kan vara större än du tror.

FOTO: Mostphotos

Kål, bland annat rödkål, är proppfullt av hälsobringade ämnen, allt från C-vitamin, folsyra och K-vitamin till nyttiga mineraler. Men det är särskilt de svaveldoftande glukosinolaterna som gör kål till supermat.

Kan minska risken för cancer

–  När kål bryts ned i mag- och tarmsystemet bildas ämnen som i flera studier visat sig ha betydelse för risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Anna Stubbendorff, dietist och processutvecklare för måltider i Region Skåne.

Gick ner i vikt

Den röda färgen tillför ännu ett supernyttigt ämne – antocyaniner, samma antioxidant som finns i blåbär.

Och som om inte detta vore nog visar nu en studie på möss att fet mat i kombination med rödkål kan leda till både viktminskning och fettinlagring i levern. Möss som åt lika mycket av samma feta mat men inte i kombination med rödkål gick upp mer i vikt, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Men som sagt, den här studien är gjord på möss. Om rödkålen har samma viktminskande effekt på oss människor är än så länge inte klarlagt.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen