Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 4 maj 2017

Orolig? Det kan faktiskt vara bra för din hälsa

Oro beskrivs oftast som något negativt. Men det kan vara dags att tänka om. Ny forskning visar på positiva hälsoeffekter av att oroa sig.

FOTO: Istock

Sätta på sig säkerhetsbälte, använda solskydd, cykla med hjälm eller gå på läkarundersökningar. Detta är smarta och hälsosamma beteenden som oro kan leda till. Det skriver Dagens Medicin och refererar till en artikel  i tidskriften Social and Personality Psychology Compas.

Lagom är bäst

Men som alltid – lagom är bäst. Tidskriften refererar till en studie som visar att kvinnor som känner måttlig oro brukar kolla sig för cancer. Något som kvinnor med stor eller liten oro inte gör i samma utsträckning.

– Det verkar som om rätt mängd oro kan motivera människor utan att göra dem paralyserade, säger den amerikanska psykologiprofessorn Kate Sweeny till Time Magazine.

Bättre för hälsan

För mycket oro är alltså skadligt men att oroa sig alldeles för lite, om till exempel sin hälsa, är inte heller bra. Kate Sweeny menar till och med att det är mycket bättre att oroa sig lagom mycket än att inte oroa sig alls.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen