Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 16 mars

Oväntad effekt! Du själv blir friskare av att ge blod

Genom att bli blodgivare slår du minst två flugor i en smäll. Du bidrar inte bara till att rädda andras liv, det kan också förbättra din egen hälsa.

FOTO: Mostphotos

Varje år får ungefär 100 000 personer i Sverige blodtransfusioner. En tredjedel av alla transfusioner som görs är direkt livräddande.

Att ge blod är med andra ord både fint och viktigt. Men det positiva slutar inte där. Regelbundna bloddonationer kan faktiskt även gynna givarens hälsa.

1. Bra för hjärta och kärl

Vetenskapliga studier, bland annat en gjord i Finland, visar att manliga blodgivare löper mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt än män som inte ger blod. De studerade männen gav blod två gånger om året.

En annan studie visade att testpersoner som regelbundet gav blod hade lägre blodfetter än icke blodgivare. Höga blodfetter kan leda till sjukdomar i hjärta och kärl.

Båda ovan nämnda studier visar alltså att det finns en koppling mellan blodgivning och hjärt- och kärlhälsa. Dock är det mindre klart vad som är orsak respektive verkan. Troligen är människor som lever hälsosamt mer benägna att ge blod än de som inte gör det.

2. Motverkar diabetes typ 2

Regelbunden blodgivning, som bidrar till att järndepåerna sjunker i kroppen, kan ge förbättrad insulinkänslighet och skydda mot diabetes typ 2.

3. Minskar oxidativ stress

Höga järnhalter bidrar till att det bildas oxidanter (även kallade fria radikaler) i kroppen, ämnen som kan ge cellskador och bidra till åldrande. Genom att ge blod hålls järnnivåerna nere.

4. Bränner kalorier

Forskare vid University of San Diego i Kalifornien har räknat ut att kroppen bränner omkring 650 kilokalorier efter varje blodgivningstillfälle. Ingen mirakelmetod för att gå ner i vikt kanske, men bättre än inget!

5. Kan minska risken för cancer

Det finns kopplingar mellan förhöjda järnnivåer i blodet och vissa cancertyper. Enligt den här studien minskade cancerförekomsten hos försökspersoner vars järnnivåer kontrollerades sänktes. Slutsatserna behöver dock bekräftas i fler studier, menar forskarna.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen