Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 1 november 2016

Psykologen tipsar: Så motionerar du dig gladare

Din hälsa är färskvara! Påverka din hälsa och ditt humör genom några få, men riktigt goda vanor. Här får du tips från psykologen som skrivit en bok i ämnet.

FOTO: Istock

För att komma på rätt spår från en nedstämd period krävs att du skapar goda vanor för tre centrala hörnstenar: kost, motion och sömn. Det menar psykologen och KBT-terapeuten Helena Kubicek Boye, som i sin nya bok Från depp till pepp (Pocketförlaget) redogör för hur man kan göra för att skaffa sig vanor som tar bort nedstämdhet och i stället ger mer glädje.

– Jag skrev boken Från depp till pepp för att jag dagligen möter patienter som inte mår så bra. Får de i gång vissa vanor och beteenden hittar de tillbaka. Det blir direkt positiva konsekvenser. Studier visar exempelvis att regelbunden motion har precis samma effekt som antidepressiv medicinering, säger Helena Kubicek Boye.

Så får du bättre humör med rätt sort motion

Regelbundna motionsvanor kan lindra nedstämdhet och depression. Genom att göra motionen till ett naturligt inslag i ditt självomhändertagande kan du också förhindra att du mår sämre igen.

1. Bestäm dig för regelbundenhet

Om du motionerar minst 30 minuter tre till fem dagar i veckan kommer du snart att må bättre och komma ur din nedstämdhet. Studier visar att detta har precis samma effekt som antidepressiv medicinering.

Motionsaktiviteter gör att pulsen höjs och endorfiner frisätts, vilket gör att du direkt mår bättre och gynnar dig om du brottas med nedstämdhet. Endorfin är en signalsubstans som brukar kallas för kroppens ”må bra”-hormon. Endorfinerna finns kvar i kroppen i timmar efter att de har frisatts.

2. Välj rätt motionsform

Välj en motionsform som passar dig och dina förutsättningar – och som du tycker är rolig. Kanske vill du återuppta någon motionsform du ägnat dig åt tidigare eller så väljer kanske du väljer att prova något nytt. Det kan handla om allt från skogspromenader, cykling, löpning och styrketräning till simning, aerobics och bollspel, exempelvis tennis.

3. Köp nya kläder

Köp gärna nya träningskläder och nya träningsskor när du börjar dina nya motionsvanor. Står dina nya skor i hallen kan de ju inte bara stå där utan att användas!

4. Sätt upp dagliga beteenderegler för hur du rör dig

Bestäm dig för att lägga om några av dina vanor så att du rör dig mer och därmed ger dig själv möjligheten att förbättra din motion – och ditt humör! – till vardags.

Bra vardagsmotion är exempelvis: Städning, gräsklippning, ogräsrensning, snöskottning, ta trapporna i stället för hissen, cykla eller gå till jobbet, hugga ve, rasta hunden, leka länge med katten, gå eller cykla till affären, plocka frukt eller bär i trädgården, stå upp när du jobbar framför datorn, hoppa av bussen en hållplats tidigare eller parkera bilen längre ifrån affären så att du får en längre promenad.

5. Skriv ett veckoschema

Planera gärna din motionsträning varje vecka. Håll dig till schemat så att inte annat prioriteras och minskar ditt självomhändertagande.

Så här kan ett enkelt ”komma i gång”-program se ut:

Måndag: Promenad i minst 20–30 minuter.
Tisdag: Vardagsmotion, exempelvis dammsugning eller annan städning.
Onsdag: Vilodag.
Torsdag: Cykeltur inomhus eller på motionscykel i minst 20–30 minuter.
Fredag: Vardagsmotion, exempelvis rensa i trädgården, städa garaget eller skotta snö.
Lördag: Promenad eller cykling i minst 20–30 minuter.
Söndag: Vilodag.

Källa: Från depp till pepp (Pocketförlaget 2016)

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen