Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 17 mars 2017

Relationsexperternas val: 9 filmer som kan rädda ditt äktenskap

En filmkväll hemma i soffan med den man älskar är inte bara mysigt, det kan även förhindra skilsmässa. Det visar en amerikansk studie. Här är 9 romantiska filmer som forskarna rekommenderar.

FOTO: Istock

Enligt forskare vid University of Rochester är filmkvällar hemma med med sin partner lika effektivt som professionell parterapi. Dessutom är det både billigare och enklare.

Här är 9 filmer som forskarna i studien använde och som paren fick i uppgift att diskutera. Enligt studien kan man nämligen genom att se på filmerna tillsammans få syn på sina egna beteenden och på så vis öka insikten om den egna relationen och sitt eget beteende i relationen.

9 filmklassiker som kan rädda relationen

1. Love story 

Kärleksdramat Love story från 1970 handlar om två studenter, Oliver och Jennifer. Han är juridikstudent på Harvard, hon pluggar musik. Jennifer har arbetarklassbakgrund, Oliver kommer från en förmögen familj. Trots olikheterna faller de handlöst för varandra. När de gifter sig hotar Olivers pappa med att säga upp kontakten, men det unga paret är säkra på att kärleken de har för varandra kommer att lösa allt. Riktigt så enkelt ska det dock inte bli.

2. Blue Valentine

När paret Dean och Cindy tar in på ett hotell för att fira Alla hjärtans dag tillsammans bubblar missnöje upp till ytan och högtiden urartar i kaotiskt bråk. Det unga paret har bara varit gifta i några år, men har redan fastnat i vanor som har drivit dem ifrån varandra. Kan minnena av deras ursprungliga romans rädda deras kärlek till varandra, eller är det för sent? Filmen är från 2010.

3. It’s complicated

När de möts igen på ett släktkalas efter att ha varit skilda i tio år återupplivar det forna paret Jane och Jake sitt förhållande, trots att de båda är upptagna på andra håll. Tidigare har Jake bedragit Jane med älskarinnor, nu är hon själv både älskarinna och bedragare. Affären får allt större utrymme i deras liv, och ställer dem inför dilemman och problem. Från 2009.

4. Her

I det dramat Her från 2013 utvecklar den ensamma författaren Theodore, som befinner sig i slutfasen av en skilsmässa, romantiska och intima känslor för ett nytt operativsystem som har specialdesignats för att tillgodose alla hans behov. Det artificiellt intelligenta systemet bistår honom i vardagen på sätt som hans fru inte har kunnat göra, men kan det verkligen hjälpa honom hantera hans innersta känslomässiga konflikter?

5. Wanderlust

När de slutkörda karriäristerna Georges och Lindas jobb plötsligt börjar att gå dåligt har de inte längre råd att behålla sin dyra New York-lägenhet. De bestämmer sig för att hyra ut den, för att tillfälligt bo hemma hos släktingar. Men på väg dit fastnar de i ett hippiekollektiv på landet där frilevande idéer utmanar deras vanor och tankesätt. Snart ifrågasätter de hela sin livsstil. Men kanske orsakar de alternativa perspektiven nya problem, snarare än löser gamla? Från 2012.

6. Ogifta par

Det temperamentsfulla paret Marie och David bråkar och försonas om vartannat och har svårt att bestämma sig för om de vill fortsätta vara tillsammans eller inte. Bättre verkar deras kompisar Sara och Samuel ha det. De grälar nästan aldrig. Men när bägge par åker iväg för att fira jul tillsammans uppstår konflikt även mellan dem. Från 1997.

7. Gissa vem som kommer på middag 

Paret Drayton vill gärna tro att de är liberala och öppna i sina åsikter men när deras vuxna dotter kommer på besök med sin nya svarta pojkvän blir de problem. Föräldrarna tvingas konfrontera sina egna fördomar och förutfattade meningar. Filmen lockar fram ett par skratt, men under lagret av komik är Gissa vem som kommer på middag från 1967 en intressant och tankeväckande berättelse om inrotade vanföreställningar.

8. Borta med vinden

I den åttafaldigt Oscarsbelönade filmklassikern ”Borta med vinden” från 1939 står sydstatspinglan Scarlett i centrum. Det är hon van vid att göra. Hon är egocentrisk och självupptagen och med sitt manipulativa sätt brukar hon få som hon vill. Men det ska komma att ändras. Familjen förlorar hsina rikedomar och mannen hon suktar efter blir aldrig hennes.

9. Vi ses under sängen 

I familjekomedin Vi ses under sängen från 1968 gifter sig en änka med 10 barn med en änkling som har 8 barn. Hur ordnar man ett lyckligt liv åt en familj med 20 medlemmar? Finns det ens ett hus att få tag på som är stort nog för att husera de alla? Och vad händer när paret vill skaffa fler barn, tillsammans? 2005 kom en uppdaterad nyinspelning, Dina, mina och våra.

10 andra filmer från forskarnas lista

Livet från den ljusa sidan (1997)
Våra bästa år (1973)
Vem är rädd för Virginia Wolf? (1966)
Dagboken (2004)
Love Jones (1997)
American beauty (1999)
Sista sommaren (1981)
Djävulens advokat (1997)
Fruar och äkta män (1992)

Svensk klassiker som inte ingick i studien:

Scener ur ett äktenskap

I Ingmar Bergmans rosade serie Scener ur ett äktenskap  från 1973 får vi följa karaktärerna Marianne och Johan under 10 år av deras förhållande. De pendlar ofta mellan att känna kärlek och hat för varandra, och får gränsen däremellan att verka tunn. Ju mer deras relation mognar, desto bättre tror de sig förstå vad de betyder för varandra. Men de betydelserna förändras ständigt.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen