Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 15 mars

Så här enkelt blir du blodgivare – och räddar liv

Genom att regelbundet ge blod räddar du inte bara andras liv, det kan även gynna din egen hälsa. Det visar ny forskning. Så här enkelt är det att bli blodgivare där du bor.

FOTO: Mostphotos

100 000 personer får blodtransfusioner i Sverige varje år. En tredjedel av dem är direkt livräddande. Till detta behövs blod. Så att bli blodgivare är både viktig och fint. Att det dessutom kan gynna din egen hälsa är en extra bonus.

Så här enkelt kan du själv rädda liv genom att bli blodgivare.

Så blir du blodgivare

1. Testa om du kan bli blodgivare

Om du uppfyller de här kraven så har du stora möjligheter att kunna bli blodgivare:

• Du är frisk
• Är mellan 18-60 år (du får ge blod till minst 65 år)
• Väger minst 50 kilo
• Har giltig ID-handling
• Förstår och talar svenska
• Har svenskt personnummer

2. Anmäl ditt intresse

Gå nu in på geblod.se och anmäl ditt intresse. Här väljer du vilken region som passar dig. Klicka dig sedan vidare till lämplig blodcentral.

3. Första besöket

Syftet med det första besöket som tar cirka 30 minuter är förbereda dig inför din första blodgivning. Under besöket fyller du i en hälsodeklaration och personalen tar blodtryck och blodprov för att undersöka blodgrupp, ta reda på blodvärde och eventuella sjukdomar. Glöm inte legitimation.

4. Så här går blodgivningen till

Hela besöker tar runt 30 minuter och börjar med att du fyller i en hälsodeklaration. Själva blodgivningen tar cirka 10 minuter och du lämnar 4,5 dl blod. Det motsvarar en tiondel av ditt blod i kroppen.

Inför besöker ska du äta och dricka som vanligt och du ska känna dig pigg och kry. Ge aldrig blod på fastande mage. Efter blodgivningen blir du bjuden på fika och får ta det lite lugn innan du går tillbaka till din vanliga tillvaro. Geblod.se rekommenderar dock att avstå intensiv träning inom det närmsta dygnet.

• Kvinnor kan lämna bod högst tre gånger per år. Män kan ge blod fyra gånger om året.
Här kan du kolla var det finns blodbussar och blodcentraler nära dig.
• Ta med legitimation vid varje besök.

Källa: Geblod.se

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen