Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 mars 2017

Sant och falskt om 9 vanliga påståenden om förkylningar

Hur är det nu – ska man äta mycket C-vitamin för att slippa snuva? Och varför blir så många sjuka när det blir kallt?Land reder ut 9 vanliga påståenden om förkylningar.

1. Det är kylan som gör att man blir förkyld.

Foto: Istock
Foto: Istock

SANT OCH FALSKT! Man blir inte sjuk av själva kylan, utan för man att blir smittad av ett virus. Men man kan bli mer mottaglig för virus av kyla. Till hd.se säger professor Kristian Riesbeck, klinisk bakteriolog vid Lunds Universitet i Malmö, att de vita blodkropparna arbetar långsammare och bakteriebekämpningen blir sämre när man är nedkyld. Även bakterierna blir mer smittsamma av kyla, visar ny forskning. Vid lägre temperaturer i luftvägarna ändras deras genetiska programmering – de slår på vissa proteiner som gör att de lättare kan orsaka sjukdom.

2. Extra C-vitamin skyddar i förkylningstider?

Foto: Istock
Foto: Istock

DELVIS SANT! Visserligen är C-vitamin en viktig antioxidant som behövs för immunförsvaret, men flera större studie har visat  att tillskott inte hjälper vid förkylning. Dock visar en ganska ny finsk studie att de som idrottar intensivt kan halvera sin risk att bli förkylda genom få i sig extra C-vitamin.

3. Vitlök och ingefära kan förkorta sjuktiden?

Land.se listar tio knep för att hålla borta myggen i sommar.

FALSKT! Båda har visserligen antiinflammatorisk verkan och bakteriedödande effekt – i färsk, rå form. Men det finns inga större studier som bevisar att de kan lindra eller förbygga förkylning. Men i folkmedicin och huskurer används båda mot förkylning och för att stärka immunförsvaret.

4. Echinacea (röd solhatt) och zink förkortar sjukperioden 

SANT OCH DELVIS SANT! Forskning vid universitetet i Connecticut visar extrakt av echinacea, röd solhatt, minskar förkylningsrisken med hela 58 procent. Men andra studier visar att röd solhatt inte har någon större effekt och det är skillnad på olika preparat. Tillskott av zink har i en stor studie visat sig kunna märkbart förkorta förkylningstiden.

5. Förkylning smittar mest just innan den brutit ut?

FALSKT! Däremot stämmer det att förkylningen smittar mest de första tre dagarna. Så den första dagen, innan man hunnit få symtom, kanske man inte känner att den ”brutit ut” och sprider smitta. Viruset sprids mycket via luften, genom nysningar och hostningar, och genom att man tar i ”nedsmittade” ytor. Att tvätta händerna ofta är ett bra skydd.

6. Det är omöjligt att bli immun mot förkylning!

Woman Holding Road Traffic Sign

SANT! Förkylningsvirus finns i hundratals olika varianter och det går inte att skaffa sig immunitet mot alla. Det är en orsak till att det inte hittills gått att ta fram ett vaccin mot förkylning.

7. Det är farligt att träna när man är förkyld

SANT! Har du feber eller ont i halsen är det farligt att träna. Risken för allvarliga följder som hjärtmuskelinflammation är stor. Vila också minst en dag efter att du blivit fri från feber och/eller halsont. Börja successivt, med promenader och annan träning som inte är så ansträngande och trappa långsamt upp.

8. Barn är mer smittsamma än vuxna. 

SANT! Begreppet ”barnbaciller”stämmer, att förkylda småbarn smittar mer än vuxna. Själva viruset är detsamma men små barn sprider det mer än vuxna, genom att ha snor på händerna, smaka och slicka på leksaker och andra prylar. Och genom att nysa och hosta rakt ut i luften.

9. Man blir frisk snabbare om man ta febernedsättande. 

tablett

FALSKT! Tvärtom är feber är en del av kroppens infektionsförsvar och hjälper cellerna och de vita blodkropparna att ta död på virus och bakterier. Råttförsök har visat att feber ökar nivån av vita blodkroppar i lymfkärlen, som ”sänds ut” för att bekämpa infektionen.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen