Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 22 maj 2017

Smart knep! Så vet du om fästingbettet måste kollas av läkare

Har du koll på 5-5-regeln? Lär dig den så behöver du inte fundera på vad du ska göra om du blivit fästingbiten.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Det är vanligt att huden omkring ett fästingbett rodnar. Kommer rodnaden direkt eller inom det närmaste dygnet är det inte nödvändigtvis någon fara. Det beror ofta på en lättare allergisk reaktion och/eller en hudirritation.

Däremot är risken stor att du drabbats av den fästingburna infektionssjukdomen borrelios om rodnaden är mer än fem centimeter i diameter och visar sig inom fem dygn. Då gäller den så kallade 5-5-regeln.

– Uppfylls 5-5-regeln ska man direkt uppsöka läkare, säger infektionsläkaren Peter Klemets till Yle.

För att infektionen inte ska hinna sprida sig till andra delar av kroppen är det viktigt att behandla med antibiotika så snart som möjligt.

Var uppmärksam

Det händer att rodnaden efter ett fästingbett är så pass ljus att den knappt syns, särskilt på mörkare hud. Därför gäller det att hålla noggrann koll och att vända sig till vården vid minsta tvekan. Annars riskerar man att bli riktigt sjuk, även om det ibland tar flera veckor innan symtomen kommer.

Utan behandling kan infektionen sprida sig till lederna och nervsystemet. Tecken på att det är huvudvärk, feber, led- och muskelvärk, viktnedgång och ansiktsförlamning.

Vanligtvis blir man helt bra efter en antibiotikakur. Men borrelios som inte behandlas kan ge bestående skador på nervsystemet, lederna och huden.

Tänk på

En rodnad kan uppstå även efter en längre tid. Kontakta alltid din vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen, 1177, om du är orolig eller har frågor.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter Gratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen