Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 oktober

Social ångest: Detta behöver du veta

Social ångest är en dold sjukdom som kan hindra dig från att leva det liv du vill. Men det går att göra något åt problemen.

 Det finns hjälp att få för den som lider av social ångest.
Det finns hjälp att få för den som lider av social ångest.

Ångest är ett sjukdomstillstånd som inte syns på utsidan men som kan styra hela tillvaron för den som är drabbad. Social ångest handlar om rädsla för att inte klara av sociala situationer och leder ofta till ensamhet och isolering.

Finns hjälp att få

Om den som har social ångest hindras från att leva det liv den vill finns hjälp att få.

Kontakta sjukvården för hjälp och stöd för att förändra beteendet. Vanliga behandlingsmetoder mot social ångest är kognitiv beteendeterapi, annan psykologisk behandling eller läkemedel.

Anhöriga kan hjälpa

Råd till anhöriga är att skaffa kunskap om social ångest, genom böcker eller artiklar, för att stötta en närstående i vardagen, eller att uppmuntra närstående att skaffa hjälp.

Så här känner du igen social ångest

  • Den som har social ångest är rädd för att hamna i olika situationer med andra människor
  • Den drabbade känner sig lätt bortgjord, granskad eller är rädd att tappa kontrollen i sociala sammanhang.
  • Obehaget inför vissa situationer kan göra att den som har social ångest undviker att umgås i sociala sammanhang och därför blir mer ensam.
  • Den som har ångest kan känna att den börjar skaka, rodnar, får en klump i magen, känner sig yr eller svag i musklerna, hjärtat slår snabbt eller hårt, eller känner sig kallsvettig.
  • Social ångest kallades tidigare för social fobi. Orsaken till problemet är inte klarlagd, men den som har social ångest kan ha en högre risk för att utveckla andra ångestsjukdomar.

Källa: Vårdguiden 1177.se

Läs också: Rädslan och ångesten styrde hans liv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen