Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 13 mars

Solsting i näsan! Därför nyser du ute i solen

Börjar det killa i näsan så fort vårsolen tittar fram? Det är du i så fall inte ensam om. Enligt forskare nyser ungefär en fjärdedel av alla människor när de utsätts för starkt solljus.

Nej, det handlar inte om någon förkylning, även om det är lätt att tro. Att många attack-nyser på löpande band, framförallt under vårvintern, är ett helt eget fenomen. Det kallas fotisk reflex, enligt Illustrerad Vetenskap.

Nerver aktiveras i solen

Riktigt hur solljuset kan framkalla sådana starka reaktioner vet forskarna inte, men det finns olika teorier kring vad det är som händer i kroppen.

En av de mer utbredda förklaringarna handlar om att synnerven, men även kringliggande nerver, aktiveras när du tittar mot solen. När du kisar med ögonen kan kroppen på samma gång ”luras” att tro att det är en nysning på gång – och vips, så har du nyst tre gånger på raken.

Reagerar extra efter mörka perioder

Det här drabbar främst människor som vistats i mörker en längre tid, eftersom synnerven inte är lika van vid solljus då. Det är alltså inte särskilt konstigt att vi nordbor reagerar extra starkt när vi börjar vara ute i vårsolen efter en lång vinter.

Och vet du vad? Syndromet med solnysningar är ärftligt.

Källa: National Geographic, Illustrerad Vetenskap

Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen